БАС

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 NOVEMBER
INTERNATIONAL DAY AGAINST FASCISM AND ANTISEMITISM

9 НОЕМВРИ
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ПРОТИВ ФАШИЗМА И АНТИСЕМИТИЗМА

ПОГРОМЪТ «KRISTALLNACHT»

 

Хершел Гриншпан (Herschel Grynszpan)    През 1938 г. Хершел Гриншпан (Herschel Grynszpan), 17-годишен юноша, учел в Париж. Семейството му останало в Германия. В началото на ноември получил писмо, в което родителите му съобщавали, че на 27 октомври насилствено са депортирани от Хановер, заедно с 18 000 други полски евреи,живели много години в Германия, към полската граница.

Herschel Grynszpan

     Полша също не ги приела и те били принудени да скитат без покрив над главата си по «ничията земя» (т. е. по граничната полоса).

Колона от арестувани евреи прминава по улица на Баден-Баден, ден преди Kristallnacht
Колона от арестувани евреи прминава по
улица на Баден-Баден, ден преди "Kristallnacht"


     Писмото описвало ужасните условия, при които са поставени хората. Като прочел писмото, възмутен от бездействието на световната общественост, той решил да отмъсти за тях, като убие германския посланик в Париж. Но вместо в посланика той стрелял в излезлия срещу него съветник на посланика Ернст фон Рат и го ранил смъртоносно. Покушението станало на 7 ноември 1938 г. След два дни — вечерта на 9 ноември, съветникът починал.

     Вестта за смъртта на фон Рат Гьобелс научил в Мюнхен в 20,30 часа, където участвал на юбилейния конгрес на «борците — ветерани» от 1923 г. По време на банкета Гьобелс произнесъл назидателна реч за това, че престъплението, извършено от евреина, предизвикало вълна от народен гняв в някои немски градове. Участниците в конгреса прекрасно разбрали този намек и чрез телефоните го довели до знанието на местните партийни ръководители.

     Това подстрекателство предизвикало щурмуване на синагоги, опожаряването им, разбиване на витрините на магазини, убиване на евреи. В този ден на 1938 г. по цялата нацистка Германия били извършени погроми. През нощта на 10 ноември хиляди евреи са подложени на физическо насилие, а 91 човека били убити. За едно денонощие били арестувани и затворени в концентрационни лагери повече от 30 000 евреи, много от които били унищожени в следващите два месеца. Заедно с 200–те синагоги били изгорени практически всички религиозни издания. Разграбени били 7 000 еврейски магазина. На еврейството като цяло била наложена глоба от милиард марки. Насилието продължило 24 часа.
Kristallnacht     Погромът през нощта на 10 ноември е известен под наименованието «Кристална нощ» — нощ на счупените стъкла, осеяли улиците. Тя завинаги е запомнена със звъна на чупещите се стъкла.
     Този погром не е представлявал «спонтанно родила се ярост на народните маси», както твърдели нацистките вождове, а добре обмислена акция.

"Kristallnacht"

     Твърде много хора, както в Германия, така и в останалите страни не разбрали в тази нощ, че опасността е надвиснала над целия свят.

     Тази нощ станала началото на масови общонационални погроми. Тя ознаменувала началото на холокоста в Европа — преднамереното системно унищожаване на 6 милиона евреи, около 1,5 милиона цигани, хомосексуалисти, комунисти, профсъюзни членове и много други. Броят на жертвите на холокоста,освен евреите, е повече от 5,5 милиона човека.
Отбелязвайки ежегодно този ден, международната общественост обръща внимание не само на проявите на каквито и да е форми на фашизъм и антисемитизъм, но и на проявите на нетърпимост, изразяващи се в ксенофобия, расизъм и дискриминация.

Kristallnacht