Logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе

Внучката на Сталин живее като отшелница на вулкан

Дъщерята на Светлана Алилуева Екатерина Жданова е зачеркнала от живота си всички спомени за дядо си и за майка си.

Екатерина Юревна Жданова

Ekaterina Zhdanova

( 05.05.1950 год. [Москва])

 

Как намерихме Екатерина Юрева?

Екатерина Жданова Екатерина Жданова не общува с журналисти. А освен това съселяните й не знаят, че заедно с тях вече двайсет години живее родната внучка на Сталин. Аз знаех, че трябва да я търсим някъде около Камчатка, но къде точно беше трудно да се каже.. Но все пак
Екатерина Жданова

се срещнахме. Съвършено случайно.
Аз обичам да пътешествам по Камчатка с кола. Ние пристигнахме с моята 12-годишна дъщеря на седемстотин километра от Петропавлоск в Камчатски регион и останахме да нощуваме в селцето Ключ в дома на бившия работник от вулканостанцията Генадий Тезиков. Той ни разказаха, че недалече живее внучката на самия Сталин. Да се проникне при нея няма никаква възможност - тя не отваря вратата на неизвестни хора.
Все пак ние се отправихме към къщата, където живее Екатерина Юрева.
Домът на Е. Жданова Домът е стар, малък. На двора - цяло стадо котки.
Стоим, мъчим се да измислим предлог, как да влезем в дома. В този момент моята дъщеря Лера подхвърля идеята:

Домът, в който живее Екатерина Жданова

-Аз ще донеса на котките ядене! Остана ни месо.

Екатерина и внучката йЛера почука. Вратата отвори самата Екатерина Юрева. Слабичка, една измъчена жена Като ни изслуша каза:

- Котките изобщо не ядат месо. Само риба. Но благодаря за загрижеността. - И, като ни погледна, изведнъж ни предложи да влезем в къщата й, да пием чай
Екатерина с внучката си Вика

Както се оказа по-късно, случи се така, че ние бяхме около дома й доста навреме. Чайникът не беше успял още да закипи, когато Екатерина изведнъж се присви, хвана се за корема и застена. Лицето й се изкриви - очевидно болката беше много силна.
Донесохме от аптечката на автомобила аналгин и Екатерина Юрева изпи една таблетка. Котките, като че ли почувстваха, че на стопанката им не й е добре и всички се приближиха до нея. Нашият водач изтича за селската медицинска сестра. Както се оказа по късно, това беше първата визита на доктор в този дом за последните няколко години.
Катя винаги е била много горда и никого за нищо не е молила. Може да умира и няма да помоли доктор да й помогне - обясни ни после Генадий Тезиков. - Тя е почти като затворничка. Как ви пусна е просто чудо.

В дома на внучката няма снимки на дядо й.

Къщата, където живее внучката на Сталин, се намира в подножието на вулкан - най-големият в Евразия Ключевската сопка. Единствената стая е обзаведена с полуразрушени мебели. Старинно пиано, много стар телевизор съветско производство "Сапфир-412". Наистина има и компютър, но допотопен. Много книги, детски играчки и снимки на вулкани - Екатерина Юрева цели трийсет години е работила на полуострова като вулканолог и знае всичко за камчатските вулкани.
И нито една снимка на нейните знаменити родственици! Ние се надявахме да видим поне една снимка на Сталин. Уви на видно място нямаше такава.
Екатерина Юрева ни благодари за помощта, разприказва се, показа ни диапозитиви на вулкани. Сега тя е на 55 години, от тях двайсет живее на Камчатка.

-Екатерина Юрева,защо заминахте за края на Земята?
-Аз съм вулканолог, какво удивително има тук? Завърших Московския държавен университет, през 1978 година за пръв път се отправих на геоложка експедиция, няколко пъти съм била на Камчатка и реших да се заселя тук завинаги. И вече повече от двайсет години работя на Ключевската вулканична станция. Това е работа за отчаяни и безстрашни хора!

Праправнучката на Сталин Екатерина Юрева има дъщеря Аня и внучка Вика. Първият й мъж (също вулканолог) загинал през 1983 год. и тогава всички мислели, че Жданова ще замине за Москва. Но тя взела решение да остане в селището, където

Праправнучката на Сталин нито веднъж не е била в Москва

нямала нито роднини, нито близки познати. Дали й малка къщичка, където тя живее и до сега.
В средата на 80-те интерес към внучката на бившия вожд проявили камчатските чекисти. Офицер от КГБ се заинтересовал от ръководителите на станцията на вулканолозите, не изпитва ли Екатерина Юрева битови трудности. Предложили й да се премести в по-комфортна квартира в панелен блок, но Жданова отказала такъв подарък. От тогава тя води усамотен начин на живот, посвещавайки себе си на дъщеря си и на вулканите.

-Кога за последен път бяхте на голямата земя?
-През 1994 година в Ростов. Заедно с дъщеря ми отидохме при баща ми Юрий Андреевич Жданов, ректор на Ростовския държавен университет. Повече никога не сме напускали Камчатка.


Нито внучката на Сталин Екатерина, нито правнучката на вожда Аня никога не споменават за своето необикновено родство. Когато Аня се омъжила не казала нищо на мъжа си. Той научил за това няколко години по-късно и бил много удивен. Сега правнучката на Сталин с мъжа си живеят недалече от Ключ и засега не планират да се местят.

"Мама има свой живот!"

Сега Екатерина Жданова е старши научен сътрудник в института по вулканология. Но, според думите на колегите й, в кабинета си в института тя практически не се появява, предпочита да работи в дома си. Заплатата й е около 8 хиляди рубли на месец плюс пенсията около 3 хиляди. Парите, естествено, са малко (особено, отчитайки камчатските цени), но според ключевските мерки не са чак толкова малко. Екатерина Жданова не излиза често от дома си, рядко можете да я срещнете по улиците а Ключ да се разхожда с петгодишната си внучка Вика. Продавачите в местните магазини казват, че Жданова никога не купува алкохол. Но купува всички вестници, които има.
- А с майка си Светлана Алилуева общувате ли някак ?
-Тя има свой живот, аз-свой, -твърдо отсече Екатерина. В нашето семейство всички работят, тя реши да тръгне по своя път. Ние й предлагахме да се върне в Русия. Но тя се отказа, това си е нейна работа.
Думата "мама" Екатерина Юрева не произнесе нито веднъж по време на нашата беседа.
Разговор за дядо си също не поддържаше.
- Аз нямам никакво отношение към това, което е вършел Сталин, -говореше бързо тя, като че ли опасявайки се да не я обвинят в нещо. И с това всички разговори за именитите й предци завършваха. Тя зачеркнала историята на това семейство от живота си.

Сталин Родословно дърво

Досие на "Комсомольская правда"

Бракът на Йосиф Сталин и Надежда Алилуева може да залегне в основата на сценарий на каквато и да е "сапунена опера". През 1903 година, като се къпел, Йосиф Сталин спасил малката Надежда Алилуева, която едва не потънала в Каспийско море. Момичето било дъщеря на негов партиен другар. През 1917 г, те се срещнали случайно на някакво партийно събрание. Срещата завършила с женитба. Надежда Алилуева загинала при загадъчни обстоятелства през 1932 година (според официалната версия - самоубийство). Преди това тя вече била родила сина си Василий и дъщеря си Светлана. Светлана Алилуева е била омъжена три пъти. Бракът й с първия и съпруг, професор Юрий Морозов, бил разтрогнат след четири години. От втория й брак с професор Юрий Жданов е родена Екатерина. През 1967 Светлана се развела и емигрирала от Русия.

Екатерина ЙосифЕкатерина и Йосиф

Превод по:http://kp.ru - Игорь КРАВЧУК. Эмма КИНАС