Logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бункерът на Сталин

Бункерът на СталинБункерът на Сталин - секретен военен обект през Втората световна война, който и до сега щателно се охранява - разположен в самия център на Москва. В течение на много години той е бил закрит за журналисти.

Ехото на стъпките - това е единственият тук звук, но и него мигновенно "гасят" многометровите стени.
За 70-годишната история на съществуване на бункера тежката стоманена врата е отваряна само няколко десетки пъти. И всеки път това е било пряко свързано с историята на страната.

Къде е разположено това място и как се нарича то, тези данни и досега стоят под грифа "Строго секретно". Бункерът, станал известен като "сталински", започнал да се строи през 1934 г. Строителството му е завършено след три години.
Това е едно от местата в центъра на Москва,което има минимум няколко подземни нива. Неговата най-ниска и най-секретна точка се намира на дълбочина 70 метра. На дълбочина 15 метра през 1941 г. се е намирал резервният команден пункт на Сталин, откъдето Върховният главнокомандващ е ръководел отбраната на Москва.

Сталин, отличавал се с особена подозрителност, само тук се е чувствал защитен. Обикновено той се е спускал в подземния вход направо от Кремъл, и с автомобил го откарвали в бункера. За лифта, който генералисимусът използвал, за да се озове в убежището, немското разузнаване не научило нищо до края на войната.
Колко пъти на Сталин му се е налагало да бъде тук, сега точно никой не може да каже, но е известно, че той е бил тук не по-малко от пет пъти. Това място е било идеално за ръководство на страната в извънредно положение: изход в метрото, пряка връзка с щаба на армията.
Кабинетът на Сталин не бил голям. Скромен светилник, армейски креват, маса със зелено сукно и любимите му дъбови ламперии. Тук той провеждал заседанията на Съвета по отбрана.

На 40-метрова дълбочина, както и преди, работи абсолютно всичко, генераторът може да се пусне веднага. Системата за очистване на въздуха, подаването на вода направо от московския грунд, запасите , уникалната възможност за връзка с всяка точка на света, даже по мобилен телефон.Осветлението в тунелите на бункера е включена денонощно.

Дмитрий Кайстро

Превод по: http://www.vesti.ru/comments.html?id=33943


Виж още:new/bunkerat_stalin.html