Logo
БългарскиАнтифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За неудачните опити да освободят сина на Сталин Яков Джугашвили от фашистките места за изтезания

Само през първите месеци на Великата Отечествена война фашистите са пленили стотици хиляди съветски войници. Тогава в техните ръце попаднал и синът на Сталин старши лейтенант Яков Джугашвили.
СталинМогъл ли е Сталин, изпълнител на човешки съдби, Генерален секретар и Върховен главнокомандващ, да спаси сина си? По всяка вероятност е могъл.
Трудно е да се повярва, че този всемогъщ човек просто се е смирил да загуби сина си. Сред най-осведомените хора се говорело, че опити да се освободи Яков от плен вече се предприемат.

Ето какво разказва Иван Леонтиевич Котенев, човек- легенда. Макар и да е на възраст, той е пълен със сила и енергия.
- Много е тежко да си спомням за тези времена, за тази операция – въздъхвайки, проговори Иван Котенев с нотка горчивина в гласа си. – Толкова повече, че целта й не беше постигната. На времето аз написах за това 120 страници машинописен текст, мислех, дъщеря ми някога ще го прочете, внуците. Но развиха се такива събития, че се наложи всичко да изгоря. А да го възстановявам вече нямах настроение. Операцията се подготвяла в Москва не един и два дена. От къде е дошла инициативата за провеждането й, Иван Котенев не разбрал. Тогава никой от тях не е бил посветен в тази тайна, а за проявено излишно любопитство не щадели. При подбирането на хората се вземали под внимание само най-важните човешки достойнства: разум и сила, хладнокръвие, способност не само смело, умело и решително да се действа при стресови ситуации, но и да се отстоява пред смъртна опасност, да се пожертваш, ако се наложи, и да отнесеш със себе си поверената ти тайна. Всеки бил проверен. Да скача с парашут и да се ориентира на непозната местност през деня и през нощта, при всякакви природни условия, изкусно да владее начините на самозащита, точно да стреля – на всичко това бил обучен всеки. Учили се да поразяват цели по звук, по светлинен сигнал, да стрелят с дясна и лява ръка от каквото и да е положение и т.н.

На специално построен макет единадесет от най-добрите изучавали разположението на концлагера, в който, според доклада, е задържан пленника, особеностите на охраната. Отработвани били всички възможни действия за безшумно обезвреждане на охраната, за проникване на територията на лагера и пр. Уточнени били пароли, явки, начини за осигуряване на връзка с групата.
След операцията ще ви приеме Сам, съобщили на групата в навечерието на полета. – Отчетете това. Трябва да направите всичко възможно и невъзможно, за да Го зарадвате, - вежливо предупреждавали членовете на групата, които се гордеели с това доверие.
- Предполага се, че не без съгласуване със Сталин високите военноначалници са подготвяли тази дръзка операция?

- Естествено. Не може и да има съмнение. Нито един маршал не би взел върху себе си такава отговорност, познавайки нрава на Сталин. По всяка вероятност, инициативата е била на някой крупен ръководител от партийния елит, а възможно е, и на самия Сталин.
Групата излетяла в полунощ. Приземили се успешно в дълбокия тил на фашистите, скрили парашутите, заличили всички следи, а на разсъмване установили връзка помежду си. До концлагера оставали около двадесетина километра. Започнала напрегната разузнавателна работа. Всичко се премисляло щателно, какво и как да се направи, какви маршрути да се използват за предвижване до “своя” обект. Обстойно изучили обстановката и скоро получили сведения за Яков Джугашвили. Оказало се, че буквално в навечерието на операция го преместили в друг концлагер. При създалите се обстоятелства групата нямала право да предприема каквито и да е действия по понататъшно изпълнение на заданието и започнала да се готви за връщане по предварително разработения вариант.
В книгата си “Триумф и трагедия” генерал-полковник Дмитрий Волкогонов пише: “... в мемоарите си, публикувани в Барселона през 1995 година, Долорес Ибарури привежда малко известния факт, не получил след това нито потвърждение, нито опровержение. Тя пише, че в четиридесет и втора година зад линията на фронта била спусната специална група, която трябвало да освободи от плен Яков Джугашвили, намиращ се по това време в Заксенхаус. В състава на групата бил и испанецът Хосе Паро Майсо с документи на името на офицер от франкистката “Синя дивизия”. Но операцията завършила с неуспех. Групата загинала.

Пентагонът разкри тайните за гибелта на по-големия син на Сталин Яков Джугашвили

Министерството на отбраната на САЩ предаде на внучката на Йосиф Сталин непубликувани по-рано документи за гибелта в немски плен на нейния баща Яков Джугашвили.
Джугашвили

 

 

 

Немска листовка, появила се след пленяването на Яков

 

 

Както съобщава агенцията Associated Press, от името на Пентагона с Галина Джугашвили, живуща в Москва, е получила синя папка с документи от ръцете на заместник министъра на отбраната Джери Дженингс (Jerry D. Jennings), който възглавява комисията, занимаваща се с издирването на пропаднали военнослужещи по време на Втората световна и студената война.
“ Ние се сражавахме заедно рамо до рамо в тази велика и ужасна война. Никога не е късно да почетем паметта на тези, които не се върнаха у дома си”, казал Дженингс на официалната церемония.

Джугашвили

На листовката била поместена фотография с текст: "Това е ЯКОВ ДЖУГАШВИЛИ. По-големият син на Сталин, командир на батарея от 14-и гаубичен артилерийски полк на 14-а бронетанкова дивизия., която на 16 юли се предаде в плен пр Витебск заедно с хиляди други командири.

Припомняме, че, съгласно общоприетата версия, по-големият син на Сталин попада в плен през юли 1941 година. През първите три седмици на войната Червената Армия понесла големи загуби – милион убити и 724 хиляди пленени бойци и командири. На 11 юли немците нахлуват във Витебск. В резултат на това изведнъж три съветски армии се оказали в обкръжение. В това число 14-и гаубично- артилерийски полк на 14-а танкова дивизия, в която като командир на батарея служил старши лейтенант Джугашвили.
Джугашвили

През август се появила още една листовка, където се възпроизвеждала записка на Яков до баща му, доставена до Сталин по дипломатически път: "19 юли 41 г. Скъпи татко. Аз съм в плен, здрав съм, скоро ще бъда изпратен в един офицерски лагер в Германия. Отношението е добро.

Отначало немците използвали факта за пленяване на сина на съветския вожд за пропагандни цели, а след това чрез Червения Кръст се опитали да се договорят със Сталин за замяната му с фелдмаршал Паулус. Kакто е известно Сталин отхвърлил предложението. Знаменитата фраза “Аз войник за маршал не заменям!” обиколила целия свят.

Джугашвили

Яков Джугашвили, старши лейтенант от съветската армия, по време на Втората световна война попада в нацисткия лагер Заксенхаузен и бил зстрелян през 1943 г. при опит за бягство.

Досега основната версия за гибелта на Яков Джугашвили беше самоубийство. Съгласно показанията на охраната на особения лагер <<А>> в Заксенхауз, на 14 април 1943 година Яков не се подчинил на заповедта да влезе в своята барака и се насочил към оградата, през която бил пропуснат ток. Той сам заповядал на охраната да стреля в него, което тя направила.
Както потвърждават източници от Пентагона, пожелали да запазят анонимност, документите, попаднали в ръцете на американците след войната, свидетелстват за това, че Яков Джугашвили бил убит при опит за бягство.
Оригиналните документи били предадени на Германия веднага след войната, обаче неотдавна в Националния архив на Вашингтон били намерени техни копия, които били предадени на Галина Джугашвили, която се обърнала към американо-руската комисия с молба да й помогнат да установи съдбата на баща си. В досието се съдържа копие от протокола за разпит на Яков Джугашвили, справка за смъртта подписана от райхсфюрера от СС Хенрих Химлер, показанията на охраната и лекаря на лагера.
Приложена е също преписка между британското и американското разузнаване, в която страните се договарят да не съобщават подробности за гибелта на сина на самия “маршал Сталин”, за да не го травмират.

Превод по:
www.lenta.ru/russia/ 2003/09/12/son/
www.newsru.com/world/12sep2003/ stalin_.html
http://nvo.ng.ru/forces/2004-04-30/3_secrets.html