Logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

Брояч на посещенията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФРАНКО Е ИСКАЛ ДА СПАСИ МУСОЛИНИ

Двамата вождове са свързани с взаимно възхищение и общи политически цели. Италианските фашистки отряди се сражавали на страната на фракистите в хода на гражданската война в Испания. Когато републиканската армия претърпяла поражение, на многохиляден митинг в Рим Мусолини заявил тържествено: “Това е победа на войските на Франко и нашите безстрашни легионери!”.
МусолиниВ самия край на Втората световна война Бенито Мусолини възлагал последна надежда да спаси живота си на другия диктатор: испанския генералисимус Франциско Франко. ФранкоОказва се, че съществувал точен план за прехвърляне на дучето през април 1945 г. от италианското езеро Гарда в Испания. След шест десетилетия за това уведоми света Романо Мусолини, по-малкият син на фашисткия вожд, в книгата си “Дучето, моят баща”, отпечатана от издателство “Рицоли”.
На повърхността на езерото Гарда, близо до Вили Фелтринели, където се намирал Мусолини, трябвало да се приводни хидросамолет. Планирало се чрез него дучето да отлети за Испания, в резиденцията каудильо. Факта за съществуването на такъв план потвърдил лично Франко пред Романо Мусолини в Мадрид през 1963 г.
Бягството в Испания обаче, по някакви причини не се състояло,италианският диктатор бил заловен от партизаните и разстрелян на 28 април 1945 г. След това телата на Мусолини, неговата любовница Кларета Петичи и 12 фашистки големци били обесени за краката на площад Лорето около централната гара на Милано.Мястото било избрано затова, защото три месеца по-рано там били екзекутирани партизански активисти. Тялото на Мусолини било снето и погребано в семейна гробница на гробището Сан Касиано в Предапио.
Романо Мусолини и майка му Рашел били арестувани в Комо, но били взети под защита на американската армия. За няколко месеца били интернирани в лагер, а след това освободени.
След войната Романо станал известен джазов музикант. Оженил се за сестрата на София Лорен. Родила им се дъщеря, името на която в последните години често звучи в хрониките за политическия живот в Италия – Алесандра Мусолини, депутат от националния парламент.

По http://www.inauka.ru/history/article49973.html