Български Антифашистки Съюз


Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 

Още по темата

Щурмуването и превземането на Берлин от съветските войски
(16. IV – 2. V 1945 г)

22 юни 1941 година
Денят, когато започна войната

Фашистка Германия напада Съветския Съюз

Подписването на акта за вoенна капитулация на Германия

9 май 1945 година. Източна Прусия. Капитулация на немците

Капитулацията в снимки и документи

Чърчил, Рузвелт и Сталин на Ялтенската конференция, февруари 1945 

Художествена летопис на Великата Отечествена война

Фотодокументи от първия Парад на Победата- 24 юни 1945 г.

Парадът на победата

Чърчил За Сталин послучай 80 години от рождението му

По време на Войната Сталин е живял в шперплатовия Кремъл

Разказ на съветската разузнавачка Зоя Зарубина-
офицер за свръзка на Ялтенската конференция

На 20 ноември 1945 година в Нюрнберг започнал съдът срещу главатарите на Третия райх

Малко познати оръжия на Германия през Втората световна война

Бомбардирането на Дрезден

 

bas-os@bas-bg.org


КАПИТУЛАЦИЯТА
в снимки и документи


Жуков

На снимката: от ляво надясно Бърнард Монтгомъри - английски фелдмаршал, командващ 12-а група армии в Нирмандия, Белгия и Северна Германия, Дуайт Айзенхауер – Върховен главнокомандващ на експедиционните войски на западните съюзници през 1943 година, през 1945 година командващ окупационните войски на САЩ в Германия, Георги Жуков – Маршал на Съветския Съюз, командващият първа френска армия генерал Жан Тасини.

Акт за капитулация

Подписване на Акта за безусловна капитулация на фашистка Германия. Представителят на Съветското Върховно главно командване маршалът на Съветския Съюз Георги Константинович Жуков (крайният в ляво на снимката).
Отдясно – Акта подписва от Върховното командваме на фашистка Германия генерал-фелдмарашал Вилхелм Кайтел Карлсхорст, 8 май 1945 година

ОБРЪЩЕНИЕ
НА ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ СТАЛИН
КЪМ СЪВЕТСКИЯ НАРОД НА 9 МАЙ 1945 ГОДИНА

Другари! Съотечественички и съотечественици !
Настъпи великият ден на победата над Германия. Фашистка Германия, поставена на колене от Червената армия и войските на нашите съюзници, се призна за победена и обяви безусловна капитулация.
На 7 май в град Реймс бе подписан предварителния протокол за капитулация. На 8 май представители на немското главно командване в присъствието на представители от Върховното Командване на съюзническите войски И Върховното Главно Командване на съветските войски подписаха в Берлин окончателния акт за капитулация, изпълнението на който започна 2 24 часа на 8 май.
Познавайки вълчия нрав на немските ръководители, считащи договора и съглашението за празна хартийка, ние нямаме основание да вярваме на техните думи. Обаче днес от сутринта немските войски в изпълнение на Акта за капитулация започнаха да струпват оръжията си и да се предават в плен на нашите войски. Това вече не е празна хартийка, Това е действителна капитулация на въоръжените сили на Германия. Наистина, една група немски войски в района на Чехословакия все още избягва капитулацията. Но аз се надявам, че Червената армия ще я приведе в ред.
Сега ние можем с пълно основание да заявим, че настъпи историческият ден на окончателния разгром на Германия, ден на Великата Победа на нашия народ над германския империализъм,
Великите жертви, принесени от нас в името на свободата и независимостта на нашата Родина, неизброимите лишения и страдания, преживяни от нашия народ в хода на войната, напрегнатият труд в тила и на фронта, отдадени на олтара на Отечеството, - не бяха напразни и се увенчаха с пълна победа над врага. Вековната борба на славянските народи за своето съществуване и своята независимост се увенчаха с победа над немските завоеватели и немската тирания. От днес над Европа ще се развява великото знаме на свободата на народите и мира между народите.
Преди три години Хитлер заяви на целия народ, че в задачите му влиза разчленяване на Съветския Съюз и откъсването от него на Кавказ, Украйна, Белорусия, Прибалтика и други области. Той направо заяви: “Ние ще унищожим Русия, за да не може тя повече никога да не не стане”. Това беше преди три години. Но на налудничавите идеи на Хитлер не беше съдено да се сбъднат, ходът на войната ги разнесе като прах. На практика се получи нещо право противоположно на това, за което бълнуваха хитлеристите. Германия е направена на пух и прах. Германските войски капитулират. Съветският Съюз чества победата, макар той да не се кани нито да разчленява, нито да унищожава Германия.
Другари! Великата Отечествена война завърши с нашата пълна победа. Периодът на войната в Европа завърши. Започва период на мирно развитие.
Честита победа, скъпи мои съотечественички и съотечественици
!

Берлин, май 1945 год:

Жуков

Райхстага Германия

Германия Германия


По: www.hde.ru/patriot/ prepod/savkol2/book/p506.htm