Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

bas-os@bas-bg.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мобилен Ленин показват през XXI век

Андрей Румянцев


В Германия стартира неочакван проект. Статуя на Ленин разхождат по градовете на Европа и разпитват хората какво мислят за това. Младежите вече не познават пролетарския вожд, а тези, които са по-възрастни, стигнали до извода, че гранитният Ленин се усмихва.

Скулптурата е монументална – за да я видиш трябва да отидеш там, където е монтирана. А защо да не направим обратно, решили в Германия. Вие отдавна ли не сте виждали паметника на Ленин? Тогава идваме при вас.

Мобилен Ленин – неочакван проект с марката “Произведено в Германия”.

“Считайте, че аз исках да покажа Ленин на XXI век. Затова поставихме монумента на камион и вече бяхме в Цюрих, Мюнхен, Рим, Виена, Прага и навсякъде задавахме на минувачите въпрос:
“Как ще обясните на Ленин това, което става на планетата в началото на XXI век ?” – разказва авторът на проекта Рудолф Херц.

Паметникът, дело на съветския архитект Григорий Ястребински е бил направен в Дрезден. В началото на 1990 – те години подобни скулптури започнали да ги демонтират. След това се появил популярният филм Goodbye, Lenin! Интересът към вожда на пролетариата, във всеки случай към неговото гранитно въплъщение, нараснал.

Според думите на автора на проекта, те не са си поставили свръхзадача . Било им просто интересно да узнаят, какво мислят хората, срещайки символа на миналото до своите домове.

“Аз съм виждала този паметник още в Дрезден, и той не ме впечатли особено. А сега погледнах главата на Ленин и тя като че ли се усмихваше. Погледнете, той е приветлив, по-рано аз това не съм забелязвала”, - говори възрастна немкиня.
Не е известно, ще получи ли мобилният проект продължение или ще остане еднократен акт. Но във всеки случай проектът е уникален. Каква скулптура може да се похвали с такъв туристически марш – 4 страни и 8 хиляди километра за един месец!

Да пътешества по Европа на гранитния Ленин му остава още малко. За два дни ще го представят в Берлин, а след това скулптурата ще отправят в малко градче в Южна Германия – в музей, за да привличат туристи. Акцията е била без какъвто и да е политически оттенък. Да се възродят идеите на създателя на първата в света социалистическа държава в съвременна Европа е (се счита*) невъзможно. Задачата е да се съхрани неговият гранитен бюст за историята в Германия.

*Бележка на преводача

Превод от: http://www.vesti.ru/comments.html?id=30926