Български Антифашистки Съюз


Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 

Още по темата

Щурмуването и превземането на Берлин от съветските войски
(16. IV – 2. V 1945 г)

22 юни 1941 година
Денят, когато започна войната

Фашистка Германия напада Съветския Съюз

Подписването на акта за вoенна капитулация на Германия

9 май 1945 година. Източна Прусия. Капитулация на немците

Капитулацията в снимки и документи

Чърчил, Рузвелт и Сталин на Ялтенската конференция, февруари 1945 

Художествена летопис на Великата Отечествена война

Фотодокументи от първия Парад на Победата- 24 юни 1945 г.

Парадът на победата

Чърчил За Сталин послучай 80 години от рождението му

По време на Войната Сталин е живял в шперплатовия Кремъл

Разказ на съветската разузнавачка Зоя Зарубина-
офицер за свръзка на Ялтенската конференция

На 20 ноември 1945 година в Нюрнберг започнал съдът срещу главатарите на Третия райх

Малко познати оръжия на Германия през Втората световна война

Бомбардирането на Дрезден

 

bas-os@bas-bg.org

Марш на пленените немци в Москва

Марш на пленените немци в Москва

Маршът на пленените немци в Москва  (известен също като „Парад на победените” и „Големият валс”) се е състоял на 17 юли 1944 година. По Садовое колцо и по други улици на Москва в колони са преминали около 57 000 немски войници и офицери, пленени главно в Белорусия от войските 1-ви, 2-ри и 3-ти Белоруски фронтове.

Предистория

В хода на операцията „Багратион” през лятото на 1944 година била разгромена немската група армии „Център”. Били са убити или са попаднали в плен около 400 000 немски войници и офицери. Тези загуби били много по-големи от сталинградските. От 47 генерали на вермахта, воювали като командири на корпуси и дивизии, 21 били пленени. Съюзниците се усъмнили в толкова грандиозно поражение на немците в Белорусия. Представила се добра възможност да се продемонстрират успехите на СССР във войната, да се повдигне духът на московчаните и жителите на другите градове. Решено било да се прекарат пленените немци начело с техните генерали по улиците на Москва и Киев. Операцията провела НКВД, нарекли я по името на музикалната комедия „Големият валс”. За нея било съобщено по радиото сутринта на 17 юли, а също така на първата страница на в-к „Правда”.

Организация и ход на марша

 

Пленените били събрани на московския хиподрум и на стадион „Динамо”. Към 11 часа сутринта на 17 юли били разделени на две групи и построени в съответствие със званията им по 600 човека (по 20 човека в редица). Преминаването на колоните ръководил командващият войските на МВО генерал-полковник П. А. Артьомов.

 

Първата група (42 000 човека) преминала за 2 часа и 25 минути по Ленинградско шосе и улица Горки (сега Тверска) към площад Маяковски, после по посока на часовата стрелка по Садовое колцо до Курската гара. Сред тази група били 1227 пленници с офицерски и генералски звания, в това число 19 генерали, заедно с оставените им ордени и униформи, 6 полковници и подполковници.

 

Втората група (15 000 човека) преминала по Садовое колцо в посока обратна на часовата стрелка, започвайки от площад Маяковски, за 4 часа и 20 минути достигнала до спирка Канатчиково на околовръстната железопътна линия.

 

Колоните били съпровождани от конници с извадени саби и конвои с винтовки пред себе си. Зад пленниците се движели поливащи машини, измиващи символично мръсотията от асфалта. Парадът завършил в седем часа вечерта, когато всички пленници били натоварени във вагони и откарани в местата, където били затворени. На четирима пленници била оказана медицинска помощ.

 

В рапорта на Държавния комитет по отбраната на бланка на НКВД на СССР Л. П. Берия докладвал, че по време на шествието „от страна на населението имало много антифашистки викове: „Смърт на Хитлер!” и „Смърт на фашизма!”. Като цяло обаче, по думите на свидетели, агресия не е имало.

 

Значение

Някои задгранични издания по това време поставяли под съмнение реалните мащаби на съветските победи през лятото на 1944 година. Широкото отразяване на марша на десетките хиляди пленници направил неотразимо впечатление върху московчани, съветския народ и всички съюзници , продемонстрирайки съветските военни успехи и неизбежния край на скорошната победа.