Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Имало ли е в главната квартира на Сталин немски агент?

Гелен
Главният хитлеристки разузнавач на
Източния фронт Райнхард Гелен
лично завербувал бъдещия
"кремълски шпионин".


Легендарният филмов разузнавач Щтирлиц е известен на всички. Той стана събирателен образ на реални хора, работили за руснаците в различни структури на фашисткия райх.
Къде по-малко е известно за "колегите" на Щтирлиц от германска страна, съумели да се доберат в годините на войната до високите съветски щабове.
Някои историци считат, че те са работили направо под носа на Сталин и неговото обкръжение.

"Агент 438"

Бившият британски разузнавач, а сега историк и публицист Едуард Кукридж издал в Англия книга за знаменития германски шпионин Райнхард Гелен. В книгата се описва следната история.
През октомври 1941 година в немски плен попаднал някой си капитан от Червената армия Владимир Минишкий, работил в полит-управлението на Западния фронт. След осем-месечен плен и морален натиск Минишкий бил завербуван лично от Гелен.
На политическия ръководител обещали завръщането му при семейството, ако се съгласи да работи като немски агент.

Така започнала операцията на абвера под наименованието "Фламинго". Новоизлюпеният шпионин, получил кодовия номер "438", прекарали през линията на фронта, със съпровождаща го щателно измислена легенда. Съгласно нея капитанът героически избягал от плен. Удивително е, но в родината му не го разстреляли и даже не го затворили в лагер. Минишкий успешно минал проверката и в крайна сметка бил назначен на работа в секретариата на Държавния комитет по отбрана (ГКО), управляващ живота на страната в годините на войната. ГКО е оглавявал Сталин.

Ако се вярва на Кукридж, на 14 юли 1942 г. немците получили от "агент 438" съобщение, което било оценено като сензационно. Заедно с помощниците си Гелен стоял цяла нощ, за да състави на основата на него доклад, представен лично на началника на немския генерален щаб генерал Халдер. В него се съобщавало за среща на членовете на висшето съветско ръководство (Шапошников, Ворошилов и Молотов) с военните аташета на САЩ и на Великобритания. Шапошников уведомил съюзниците, че съветските войски скоро ще преминат в настъпление в района на Орел и Воронеж. Освен това, Москва се съгласила да пренасочи за британските войски в Египет част от доставеното американско въоръжение, предназначено за Червената армия.

Германският генерален щаб разпратил информацията, съдържаща се в донесението на Меншиков, до командващите групите армии на Източния фронт.


ДКОШпионинът спешно се върнал в Германия.

Руският историк Борис Соколов , претърсил немалко архивни документи за работата на специалните служби по време на Великата Отечествена война, потвърждава, че практически всичко, за което съобщил "агент 438", в
Апаратът на държавния комитет по отбрана
се е намирал в комплекса здания на ЦК на
Партията на Стария площад.Тук работил
агента на абвера Владимир Минишкий
.

действителност се оказало вярно. В дневника на генерал Халдер са зафиксирани мащабните атаки на съветските войски в тези райони, за които е съобщил шпионина. Освен това именно през юли 1942 г. СССР дал съгласието си за изпращане в Египет на част от въоръжението, доставено му от САЩ.

Обаче повече нищо съществено "шпионин 438" не можал да предаде на своите господари.
Съветското контраразузнаване решило отново да провери бившия военнопленник. На шпионина се наложило срочно да избяга и в началото на октомври 1942 г. Минишкий отново се озовал при немците. След войната "агент 438" продължил да работи с Гелен, но вече за американците. Той сменил фамилията си (станал Мишински), прехвърлил се в САЩ, където преподавал в една от школите за разузнавачи. Умрял през 1984 г. в щата Вирджиния.

По: http://www.kp.ru/daily/23472/37345/