Български антифашистки съюз Областен съвет - Русе

 

 

Меню

23 февруари — Ден на Съветската армия

 

Проф. Велко Вълканов

 

          Днес е 23 — февруари.   На този ден през 1918 г. се създава Работническо-селската червена армия, известна по-късно като Съветска армия. На този ден ние   свеждаме глави на признателност към армията, която спаси Родината ни от ужасното господство на фашизма.   На този ден глави на признателност към Съветската армия свеждат и всички добри хора по света, защото тази армия спаси целия човешки род от  най-голямата опасност, която някога  го е застрашавала.

 

Трябва да е пределно ясно, че без Съветската армия нацистка Германия нямаше да може да бъде  победена.   Помислете си само какво щеше да стане с човечеството, ако Съветската армия не бе успяла да спре и разгроми мощната нацистка  военна машина. Не само цяла Европа, но и почти цяла Азия щяха да се окажат под властта на нацизма. Завладяла двата огромни континента с неизчислимите им природни богатства,  Хитлеристка  Германия нямаше да може да бъде спряна от никого.   Англия във всички случаи щеше да бъде завладяна, а  дали Съединените щати и останалите демократични държави щяха да намерят сили да се справят с нацисткото чудовище е въпрос, чиито отговор е достатъчно труден.  Евентуалната крайна победа срещу нацистите щеше да бъде заплатена с десетократно по-големи жертви.    Без   Съветската  армия войната срещу нацистка Германия щеше да продължи  десет и повече години  и при това с масовата употреба  на термоядрено оръжие.  Ядрено оръжие щяха  да имат не само Съединените щати, но и нацистка Германия.    Германия бе  на път да създаде собствена атомна бомба още преди края на Втората световна война и само победният ход на Съветската армия пресича тази възможност. И можем да си представим какво наистина щеше  да стане с човешкия род, със Земята, с нейната природа, ако войната се бе развила по именно тази начин – като всеобща термоядрена война. И хората, и природата щяха да приемат най-уродливите си форми. Щяхме да бъде и жалки, и страшни за гледане.

 

         Ето защо, отбелязвайки днес Деня на Съветската армия, ние трябва да й отдадем цялото заслужено признание.  Чувството на признателност й дължат дори и тези, които не споделят  политическите възгледи, свързани с  тази армия. Доводът е достатъчно ясен:  Във Втората  световна война Съветската армия изпълняваше освен високопатриотични още и  общочовешки задачи.

         И застанали днес пред Паметника на Съветската армия, ние трябва да поемем неотменимия дълг  да го пазим от нечисти  посегателства.  Ще се покрием с позор, ако допуснем този паметник да бъде разрушен. Липсата на признателност е смъртен грях, който не остава ненаказан.

 

         Да пребъде във вековете паметта на съветските войни, паднали в защита на човешкия род!

        

 

 
Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org