Агата Кристи

Факти за живота на
Агата Кристи

На 12-ти януари, 1976 г. умря  геният " детектив " , един от най-популярните писатели на ХХ век - Агата Кристи . Нейният живот е пълен с противоречиви и необичайни епизоди , много от които са включени в разказите на писателката.

Агата Кристи е родена на 15 септември 1890 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и половината от убийствата, описани в романите и?, са от отравяне. Първият си криминален роман, „Тайнствената афера в Стайлс“, пише през 1917 г. Той е издаден през 1920 г.). В този роман именно запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и

пени хонорар. Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“, издаден през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата
развръзка са същинска революция в улегналия жанр на детективските истории.

Първият и? брак, с Арчибалд Кристи, завършва с развод през 1928 г. През 1930 г. се омъжва повторно за археолога Макс Малоун, с когото остава заедно 45 години. По време на втория си брак Агата Кристи често придружава мъжа си на разкопките му в Ирак и Сирия. Местата от Близкия изток се превръщат в основна тема на книгите ? от този период. През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии. Обявена е за кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г. Самата тя не харесва адаптациите на романите си за кино и телевизия. Но през 1972 г. лично одобрява екранизацията на „Убийство в Ориент Експрес“, която спечелва на Албърт Фини номинация за наградата „Академи“ за образа на Еркюл Поаро.

Предлагаме ви да си припомните  моменти от живота и работата й .

1 . Както често се случва с талантливи хора , Агата страдала дисграфия*  - неспособност да пишете текст . Всички нейните творби са продиктувани .

Причината за написването на първия роман на Агата Кристи става спор със сестра й , която била  литераторка.  Спорът бил  за това дали тя ще е в състояние да направи нещо по-полезно , отколкото сестра си.

На снимката : Агата Кристи с приятели

2 . Агата Мари Клариса Маллоуэн, по баща Миллер , първоначално искала да  публикуван под псевдонима Мартин Уэст или Мартин Грэй, предполагайки, че името на жена детектив може да предизвика у някои читатели предразсъдъци , по-късно тя решила  да остави истинското си име и фамилията на първия си съпруг - Кристи .

Публикувала е  93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

3 . По време на Първата световна война Агата Кристи работила като медицинска сестра във военна болница , а след това започнала  работа в аптека , благодарение на което много добре запознала с токсичните вещества . Възможно е поради тази причина  отровата да присъства  толкова често в нейните творби.


4 . 1926 се превръща в една от най-трудните в съдбата на Кристи , тогава се е случило нейното мистериозното изчезване . Майка й умира , брат й става пълен наркоман , издателите не харесват  романа " Убийството на Роджър Акройд " , в което повествованието се води от името на убиеца , и на всичко отгоре , нейният съпруг Арчибалд се влюбил в друга жена и поискал развод. След това Агата изчезнала , дълго са я  търсили и дори са потърсили помощта на друг британски майстор на детективски романи - Артур Конан Дойл.

След известно време, Агата намерели в малък градски  санаториум , където тя се представила  като Тереза
??Нийл. Паметта й  пострадала значително  : тя смътно си спомняла съпруга си, не можела да си спомни името на дъщеря  си , а родната си сестра разпознала  след няколко дни.

Някои предполагат , че писателката  специално разиграла  ситуацията с  " изчезването си ", за да отмъсти на мъжа си .

5 . Брайън Олдис познат на Агата Кристи, веднъж казал за нейните методи - " тя дописвала книгата до последната глава, след това избирала  най- малко вероятния  от заподозрените и , връщайки се към началото , преработвала някои моменти, които да  заместят заподозрения . "

Според Кристи , от детството до старостта си тя сънува един и същи сън : мъж с отрязани ръце и страшно лице . Тя го наречала Човек - убиец , макар в сънищата й той никога не е убивал никого.

6 . По време на Втората световна Агата Кристи написала  два разказа „Завеса „(Curtain) и " Забравеното убийство » ( Sleeping Murder ) , които трябвало да станат последни  книги за Еркюл Поаро и госпожица Марпъл , двама  от най-популярните и персонажи . По молба на  Агата Кристи книги били скрити в банков трезор и е трябвало да излязат на бял свят , когато Агата Кристи няма да  бъде в състояние да пише.
Разказите били  публикувани през 1974 г., когато писателката навършила  84 години ...

<

На снимката : писателката  с внука си Матю
7 . Филмът  " Убийство в Ориент експрес " е единствената екранизация на произведение  на писателката , от който Агата Кристи била   напълно удовлетворена . По-специално , тя казала, че изпълнението на Албърт Фини като Еркюл Поаро е най-близо до създадения от нея литературен герой . Агата Кристи пътувала  много , а романът , послужил  като основа на този филм , е написан в Истанбул , където писателката дошла на почивка  със съпруга си .

8 . Агата Кристи е била  омъжена  два пъти , от първия си съпруг, тя родила  дъщеря си , Розалинда . Втория път, тя се омъжва доста късно ,  а съпругът й е бил по-млад от нея с петнадесет години. Той бил археолог , и Агата често се шегувала , че съпругата на  археолога  трябва да е много по- възрастна от него, за да се интересуват от нея .
<

На снимката : Агата с втория си съпруг Maкс
9 . Нейните книги са публикувани над 2 милиарда екземпляра  и са преведени на 103 езика на света.  Агата Кристи се превърнала  в един от символите на Обединеното кралство , нейните  шедьоври са най-публикуваните след  Библията и съчиненията на Шекспир.

Агата Кристи  постави рекорд за максимален брой театрални постановки по нейни произведения ,  а пиесата " Мишеловка "               ( на английски Mousetrap ) все още се  играе на сцените  на Лондон.
За първи път публиката видя тази постановка през 1952 г., от тогава до днес спектакълът е показан над 24 хиляди пъти, което е рекорд в историята на театъра.


*Дисграфия (или аграфия) е разстройство на възможността за писане. Разстройството не се дължи на умствена изостаналост при децата. Писането при дисграфия е „разкривено във всички посоки, без спазване на редовете и е нечетливо“. Преписването на текст също е затруднено, бавно и съпътствано от множество правописни грешки. Овладяването на ръкописните букви е силно затруднено, като персистират повтарящи се грешки при изписването по подобен начин ръкописни букви (п-т, и-ш и др.).

 

http://www.izuminki.com/2014/01/13/udivitelnye-fakty-o-zhizni-agaty-kristi/            Превод: Михаил Кръстев