Logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
Logo

 

БАС
Печат
Карта на сайта

 

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хитлер

Архитектурни прищявки на фюрера едва не погубили Берлин

Адолф Хитлер, както е известно, не можел да търпи Папата и даже замислял да окупира Ватикана, а самият понтифик да заточи в някаква крепост. Омразата на фюрера към римския първосвещеник обикновено се преписва на това, че немският вожд не се отнасял много добре към християнската религия и нямал нищо против да заеме мястото на Бога при нечувания нов култ. Обаче с не по-малка вероятност Хитлер е могъл да бъде движен и от неудържимата страст към класическото изкуство, с което толкова богата била малката папска държава.

Както свидетелстват намерените неотдавна документи, фюрерът имал намерение да възпроизведе в самия център на Берлин знаменития ватикански площад Свети Петър. Такова задание било поръчано на главния архитект на нацистка Германия Алберт Шпеер, планирал напълно да преустрои немската столица. В резултат на това се появили планове и чертежи, които били намерени от историците, изучаващи неговите архиви, съхранявани в Музея по архитектура А. В. Щусев в Москва, - пренесени в Русия в края на войната. Тук се намират повече от 200 кутии с документи, принадлежали на Шпеер.

Площад Свети Петър
Площад Свети Петър

Проектът за нова, германска версия на площада Свети Петър в Берлин изумил историците. В центъра му трябвало да се намира гигантска статуя на съюзника на Хитлер, Бенито Мусолини. “Планирало се е новият Берлин да бъде готов към 1950 г. – по това време нацистка Германия напълно ще е унищожила съюзните държави, - разказва директорът на Музея архитект Давид Саркисян. – Хитлер щял да обяви Германия за управник на световната империя и в центъра на нейната столица, Берлин, да създаде копие на площада Свети Петър във Ватикана. В плановете на Шпеер влизало да повтори колоните, а в центъра вместо фонтаните, както е в Рим, - издигната огромна статуя на Бенито Мусолини. Хитлер считал, че Вечният град е единственият град в света, който може да съперничи с Берлин, така че той искал да подобри Берлин с всички възможни способи”.

Материалите на Шпеер свидетелстват, че Хитлер е проявявал голям интерес към неговия проект и бил възхитен от модела, направен от архитекта. Той също разгледал няколко скици на статуи на Мусолини, но в края на 1943 г., когато ситуацията на фронта се променила не в полза на Германия, се наложило да се откажат от тези планове.

След края на войната Шпеер, който заемал в нацисткото правителство поста на райхсминистър на военната промишленост, бил съден в Нюрнберг и осъден на 20 години затвор. След освобождаването през 1966 г. той публикувал своите мемоари и починал в Лондон след 15 години.

Ефим КРАВЦОВ