Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе

 
Начало

БАС 
Печат

Карта на сайта

 

E-mail

 

 

Атеист поискал от съда да му предостави доказателства за съществуването на Христос

В съда на италианския град Витербо (Viterbo) се обърнали с молба да им предоставят доказателства за съществуването на Исус Христос и да решат не нарушава ли римската католическа църква закона, като убеждава вярващите в реалността на Сина Божи.

Да докаже с помощта на съда своята правота решил атеистът Луджи Касциоли (Luigi Cascioli),
направил иск против своя бивш съученик от семинарията Енрико Риги (Enrico Righi), станал свещеник. Касциоли е убеден, че Риги, а заедно с него и цялата Римска католическа църква, нарушават два италиански закона. Първият се нарича "Abuso di Credulita Popolare" ("Злоупотреба с доверието на народа") и е призван да защитава хората от мошеници и аферисти. Вторият, "Sostituzione di Persona" ("Подмяна на личността") предвижда наказание за представянето на един човек за друг с измамнически цели.

Касциоли в своята книга "Приказка за Христос" твърди, че за исторически прототип на Исус Христос е послужил Иоан от Хамали, евреин, борил се в първия век на нашата ера с римските завоеватели. Чрез своя иск Касциоли има намерение да нанесе "окончателен удар" по Църквата "разносвач на мракобесие и противник на прогреса".

И ответникът, и ищецът вече са прекрачили прага на седемдесетте. Предварителното слушане по делото, на което съдът ще реши, струва ли се да му се даде по-нататъшен ход, ще се състои на 27 януари.


 

 

08.01.2006 10:43