Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 Юли

Ден на превземането на Бастилията

Франция флаг

Денят на превземането на Бастилията остава най-главният национален празник на Франция, момент на съгласие, единение и сплотеност на свободната нация. 14 юли се счита за Ден на независимостта на Франция.

Празникът се отбелязва с размах и радост. И само малка част от французите считат превземането на Бастилията за началото на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния Крал Людвик 16, гражданската война, якобинската диктатура.

БастилиятаБастилията


Крепостта Бастилията била построена през 1382 година. Тя трябвало да служи като укрепление на подстъпите към столицата. Скоро тя започнала да изпълнява функциите на затвор, предимно за политически затворници. За 400 години затворници в Бастилията са били не малко знаменитости. Сред тях са Франсуа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше. Два пъти затворник в Бастилията е бил Волтер. За много поколения французи крепостта е била символ на всевластието на краля. Падането на Бастилията се възприемало като тържество на революцията и започнало да обраства с легенди.

БастилиятаБастилиятаБастилията

Причина за обсада на Бастилията станали слуховете за решението на краля да разгони образуваното на 9 юли 1789 година Учредително събрание и да свали от поста държавен контрольор на финансите реформатора Жак Никер. Възмутените парижани излезли на улицата. 11 юли станал известен и с концентрацията на кралските войски край Париж. Гражданите, решили да окажат съпротива на войските, тръгнали към Бастилията с надежда да завладеят съхраняваното там оръжие. Никой от въстаналите не мислел за щурмуването на Бастилията като за символично събитие. Обаче затворници в крепостта се оказали само седем души, а гарнизонът на Бастилията наброявал всичко 110 войника. Щтурмът на крепостта продължил около четири часа. Тълпата нахлула в крепостта, началникът на гарнизона бил разкъсан, а крепостта разрушена. В отговор на случилото се Людвик 16 възстановил на длъжност Некер и извел войските от Париж. Гражданите посрещнали новината с взрив от ликувания. Легендата гласи, че на развалините на Бастилията се появил надпис – “Тук танцуват”.

Людвик 16Людвик 16


Скоро крепостта разрушили до основи.

Площад Бастилията

Сега на мястото на Бастилията е голям транспортен кръг – обръщало с Колона на Бастилията в центъра. От тук обикновено започват ежегодните празненства.

Бастилията


Традиционният ритуал на празнуване на Деня на превземането на Бастилията се открива рано сутринта с военен парад. Наблюдава се от целия Париж и милиони туристи. През 2000 година за първи път във военния парад на Елисейските полета взеха участие военни от осем страни на Европа. Президентът на Франция приема парада и прави традиционно обръщение към нацията по случай деня на превземането на Бастилията.

Бастилията


Независимо от сериозния исторически подтекст, Денят на превземането на Бастилията е много весел празник. Във всеки парижки квартал, във всяко провинциално градче се провеждат шумни балове, народни веселия, карнавали. На улиците се нареждат маси за угощения. По цялата страна небето се осветява от хиляди фойерверки. На 14 юли във френските посолства в различни страни на света се устройват тържествени приеми.

http://milestone.roskultura.ru/info/07/14