Най-богатите граждани на големите държави в света

2013 година подари на света повече милиардери, отколкото която и да е друга. Тяхното сумарно състояние достигна през тази година (2013) рекордните 5,4 трилиона долара , съгласно последния списък на милиардерите на Forbes.

 

Гърция: Спиро Лацис

Състояние: 4.8 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 412 Лацис натрупа състояние от корабната си компания, но кризата удари бизнеса му много сериозно.

Аржентина: братята Карлос и Аехандро Булгерони

Състояние: 5.5 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 219. В 1948 году их отец основал энергетическую компанию Bridas. Братята наследиха от баща си компания Bridas и я превърнаха във втората най-голяма компания за нефт и газ в страната си.

Египет: Насеф Савирис

Състояние: 6,5 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 182 Неговият баща е основал конгломератът Orascom. Насеф оглави строителното й звено през 1998 г.

Израел: Идан Офер

Състояние: 6,5 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 182. Той е един от най-големите корабостроители в света. През 2008 получи титла „Сър" в Лондон, след като дари 20 млн. долара на Националния музей по океанология.

Австрия: Дитрих Матешиц

Състояние: 7,1 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 162. Той е създателят на световно известната енергийна напитка Red Bull. Притежава части от два футболни отбора, един отбор във Formula 1 и курорт на остров Фиджи

Дания: Кйелд Кирк Кристиансен

Състояние: 7,3 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 158 Той е внук на създателя на детския консъруктор Legos. Управлявал компанията 25 години преди да се оттегли през 2004 г.

Тайван: Чег Уанг и Уенчи Чен

Състояние: 9.8 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 112 Съпрузите ръководят HTC, една от най-големите технологични компании в света.Компанията произвежда различни закуски в китайски стил.

Чехия: Петр Келнър

Състояние: 10,4 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 106 Той е мажоритарен акционер в холандската PPF Group N.V. Завършил е икономика в Прага през 1986 г.

Холандия: Шарлийн де Карвало-Хайнекен

Състояние: 11 миллиарда. долара. Място в класацията на Forbes: 94. Тя оглавила Heineken, когато нейният баща Хенри Хайникен починал. За разлика от баща си, който обичал показността, тя страни от светлината на прожекторите. Омъжена е и има 5 деца.

Швейцария: Ернесто Бертарели

Състояние: 11 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 94. Той наследи компанията на баща си Serono през 1996 г. и я продаде през 2007 г. През 2000 основа отбор по яхтинг, с който спечели американската купа през 2003 г. Той е навигатор в отбора.

Великобритания: Джералд Кавендиш Гросвенор

Состояние: 11,4 миллиарда долара. Место в рейтина на Forbes: 89

Источник на богатството: своето състояние той е заработал благодарение на холдинговата компания Grosvenor Property Group, бенефициевт на която е.. Компанията разполага с активаи на всички пет континента. Кавендиш също носит титлата 6-ти херцог на Уестминстерск.

Кипър: Джон Фредериксен

Състояние: 11,5 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 87 Той притежава компанията Frontline Ltd. Известен е като модерен Аристотел Онасис.

Китай: Цзун Цинхоу (Zong Quinghou)

Лианг Уенген Състояние: 11,6 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 86 Той изпревари основателя на Baidu Робин Ли в класацията.

Малайзия: Роберт Куок

Состояние: 14,7 миллиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 76

Източник на богатството: натрупал е състоянието си от доставката на палмово масло и от плантации за захарна тръстника.

Южна Корея: Лий Кун-Хи (Lee Kun-Hee)

Състояние: 13 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 69 Той е председател на Samsung. През 2008 напусна поста заради обвинения в укриване на данъци, но през 2009 получи помилване и отново се върна на работа през март 2010 г.

Япония: Тадаши Янаи (Tadashi Yanai)

Состояние: 13,3 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 66

Източник на богатството: Натрупал е своето състояние, благодарение на текстилната промишленност. Уучредители генерален директор на компаниятаFast Retailing .

Колумбия: Луис Карлос Сармиенто

Състояние: 13,9 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 64. Започнал своя път в строителството.

Украйна: Ринат Ахметов

Състояние: 15,4 милиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 47

Источник на богатството: От енергийния холдинг «ДТЕК» (DTEK) и холдинга «Метинвест» (металургия, добив на въглища).

Нигерия: Алико Данготе

Състояние: 16,1 милиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 43

Източник на богатството: неговата Dangote Group е създадена като компания, занимаваща се с торговия на различни потребителски стоки. Сега – това е крупна корпорация, която се занимава с производството на захар, цимент, дрехи, брашно и сол, а също инвестира в газовата и нефтената промишленост..

Австралия: Джина Райнхарт

Състояние: 17 млрд. долара Място в класацията на Forbes: 38 Тя контролира минно-добивната компания на баща си Hancock Mining. На път е да стане най-богатата жена в света.

Чили: Айрис Фонтбона

Състояние: 17,4 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 35

Източник на богатството: Айрис Фонтбона и нейните синове са наследили най-голямата рудодобивна компания Antofagasta. Владее различни курорти, инвестира в енергетиката, транспорта и пристанищните услуги.

Русия: Алишер Усманов

Състояние: 17,6 милиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 34

Изсточник на богатството: Той е съсобственик на крупни металургични предприятия.

Бразилия: Хорхе Пауло Леман

Състояние: 17,8 милиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 33

Източник на богатството: в 1971 година Леман учредил банката Banco Garantia, а в 1998 година я продава за 675 милиона долара . Сега той владе частот компанията Anheuser-Busch InBev, която е най-крупният в свта производител на бира.

Саудитска Арабия: принц Алвалид Бин Талал Алсауд

Състояние: 20 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 26

Източник на богатството: Този принц зпочнал да прави пари още ранно детство. На 14 години той вече бил председател на управлението на своята собственна компания. Той се опитва да разкъса отношенията си с Forbes поради разногласия, касаещи оценката на размера на неговото състояние.

Канада: Девид Томпсон

Състояние: 20,3 милиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 24

Източник на богатството: Девид Томпсон е председател на медиакорпорация Thompson Reuters. Корпорацията е била основана от дядо му през 1934 година.

Италия: Микеле Ферреро

Състояние: 20,4 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 23

Източник на богатствотп: Пеитежава компанията Ferrero, една от най-крупните производителки на шоколадове изделия в Европе, производител на «Киндер-Сюрприз», «Тик-Так», «Нутелла» ..

Индия: Мукеш Амбани

Състояние: 21,5 милиарда долара.Място в рейтинга на Forbes: 22

Източник на богатството: отказал се от ученето в Станфорд, Амбани сега е глава на най-крупната в Индия корпорация Reliance Industries.

Той е построил за себе си дом в Мумбаи за 1 милиард долара..

Германия: Карл Албрехт

Състояние: 26 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 18

Източник на богатството: Карл Албрехт е служил във войските на Германия по време на Втората световна война. Исползвайки своя военен опит, а също опита от следвоенна Германия, той заедно със своя брат съумял да създаде верига от магазини-дискаунтери Aldi Sud.

Швеция: Штефан Персон

Състояние: 28 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 12

Източник на богатството: Председател на управлението на мрежа за евтини дрехи и аксесуари H&M. Мрежата бързо се разпространява по цялата територия на САЩ и Европа.Неговият баща е основал компанията през 1947 година.

Франция: Лилиан Беттанкур (Liliane Bettencourt)

Състояние: 30 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 9

Източник на богатството: сега Беттанкур е на 90 години и тя е най-богатата жена в света. Заедно със семейството си той владе повече от 30% от компанията L'Oreal.

Хон-Конг: Ли Ка-шин (Lee Ka-Shing)

Състояние: 31 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 8

Изсточник на богатството: Ли Ка-шин е най- богатият човек в Азия. Миналата година неговото състояние се е увеличило с 5,5 милиарда долар. Той управлява две крупни компании с общ брой на сътрудниците от порядъка на 260 хиляди човека, които работят в 52 страни на света..

Испания: Амансио Ортега

Състояние: 57 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 3

Източник на богатството: Амансио Ортега започнал своята кариера в качеството си на менеджер в магазин за дрехи. Работейки в магазина, той забелязал, че само състоятелни клиенти могат да си позволят да купуват за себе си скъпи дрехи. В резултат той решил да направисобствена линия на облеклото. Ортега владее мрежата от магазини Zara.

Америка: Билл Гейтс

Състояние: 67 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 2

Източник на богатството: най-богатият човек в САЩ даже няма т висше образование. Гейтс захвърлил обучението в Харвардския университет още отначало, тъй като у него се появила идеята за създаване на Microsoft.

Мексико: Карлос Слим Хелу

Състояние: 73 милиарда долара. Място в рейтинга на Forbes: 1

Източник на богатството: Карлос Слим Хелу се явява най-богатият човек в света вече четвърта поредна година. Неговата част в компанията America Movil е най-скъпият актив и се оценява на 36,6 милиарда долара.

Източник: mixstuff.ru                            Превод: Михаил Кръстев