БАС

Български Антифашистки Съюз

БАС - Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бюст на Ленин от преди 50 години бил намерен в
най-недостъпната точка на Антарктида

          Членовете на норвежко-американската експедиция били шокирани от неочаквана за тях находка. Достигайки до така наречения полюс на относителна недостъпност – място в Антарктида, отдалечено най-много от бреговата линия, те открили там Владимир Илич.

          - Революционерът — болшевик Владимир Ленин се вижда на много километри далече, — се удивил един от учените, — той е обърнат с лице към Москва.

          Антарктида Бюстът на ленин -1958 г.В Руския държавен музей за Арктика и Антарктика е известно за произхода на бюста. Той бил докаран с влак-шейна от Третата съветска антарктическа експедиция, която първа в света се добрала до полюса на относителна недостъпност на 13 декември 1958 година. Почти преди половин век в тази точка, разположена на 878 километра от Южния полюс, пристигнали 17 човека. Експедицията ръководел Евгений Толстиков. Полярниците издигнали флага на СССР, установили радиомачта, метеорологично оборудване, отъпкали полоса за излитане и кацане на самолети, построили битова къщичка. На покрива й закрепили бюста на Ленин. Запазена е фотография на конструкцията, направена по това време.

          

 

 

Норвежците и американците, посрещнали около полюса на недостъпност новатаАнтарктида Снимка на фона на бюста на Ленин 2008 година, не могли да влязат в съветската къщичка — тя била засипана със сняг до покрива. Но пластмасовият бюст устоял на напора на стихиите. За 50 години нищо не му е станало — бюстът на Илич само малко пожълтял. Учените се снимали на неговия фон.

 

 

 

 

 

http://kp.ru