фашизъм, нацизъм

Фалшификация на историята в бронз:

В украинския град Ивано-Франковск са открили плоча-барелеф
на Василий Бандера!

 

              На 14 октомври 2008 година в Ивано-Франковск върху къща на улица Независимост, 15, където през 1941 година е действал щабът на Организацията на украинските националисти (бандеровци) (ОУН(б)), тържествено са открили мемориална плоча-барелеф на родния брат на ръководителя на ОУН – Василий Бандера. На нея е прикрепен бронзов барелеф на В. Бандера и надписът: „Василий Бандера 1915-1942. В този дом през 1941 година е действал областният Ръководител на ОУН(б). На 14-15 септември членовете на Ръководството били арестувани от гестапо, сред тях – Василий Бандера, родният брат на Степан Бандера”.

 

Ръководители на града и общественици положили венци и цветя пред барелефа. На митинга по случай откриването на мемориалната плоча говорил кметът на  Ивано-Франковск, който изразил увереност в това, че когато всички граждани на Украйна знаят добре своята история, тогава ще настъпи единство в обществото.

„Съветско-руската пропаганда наложила мнението на територията на СССР, че бандеровци и войните на УПА са служили на немците, - казал кметът на Ивано-Франковск. – Сега ние затваряме още едно бяло петно в нашата история. Малцина знаят, че братята на С. Бандера – Василий и Александър са били арестувани от гестаповци и са загинали в концлагера в Освиенцим. Тези хора не са служили нито на немците, нито на болшевиките, което развенчава руската пропаганда”.

Той апелирал към присъстващите да се обединят около президента на Украйна в отстояването на интересите на Украинската държава и да дадат достоен отпор на антиукраинската пропаганда на Русия (по материали на УНИАН).

 

Как са загинали братята на фюрера на ОУН(б)

 

Необходимо е да се каже, че действително след като на 30 юни 1941 г. в Лвов идеолозите на ОУН(б) са прочели т.н. „Акт за провъзгласяване на Украинската Държава” нацистите са арестували някои оуновски главатари, сред които били Ярослав Стецко, Степан Бандера и родните му братя Василий и Александър.

Това е станало независимо от това, че в точка трета на този „Акт” било направо заявено: „Новообразуваната Украинска държава ще сътрудничи тясно с национал-социалистическа велика Германия, която под ръководството на своя вожд Адолф Хитлер създава новия строй в Европа и в света и помага на украинския народ да се избави от московската окупация”!

 

Забележително е, че след провъзгласяването на „Украинската държава” още намирайки се в Краков (където той бил за пръв път арестуван) С. Бандера провел среща със секретаря на създаденото от нацистите „генерал-губернаторство” Ернст Кунд в хода на която заявил, че той въобще не е съпричастен към това събитие!

„Относно станалото в Лвов аз не съм информиран. На събранието… е присъствал Стецко”, - заявил той.

 

Защо немските окупационни власти са арестували С. Бандера, който, според собствените му признания, не е имал никакво отношение към този „Акт”?

 

Отговорът на този въпрос е дал в своите показания на Нюрнбергския трибунал полковникът от нацисткия Абвер Ервин Щолц, който е завербувал С. Бандера като агент на немското военно разузнаване под прякора „Сивия”.

Той заявил, че като причина за арестуването на С. Бандера е „послужил фактът, че той през 1940 година, получавайки от Абвера голяма сума пари за финансирането на оуновската нелегална дейност и организирането на разузнавателна дейност срещу Съветския съюз, се опитал да ги присвои и да ги приведе в една от швейцарските банки”.

 

Така че лидерът на ОУН)б) е бил арестуван за това, че е откраднал немските пари, дадени му за „освободителната борба” срещу Съветския Съюз!

 

Освен това Е. Щолц разкрил също истинските причини за осъждане от окупационната администрация на приетото от „Акта”.

По време на своята „профилактична” беседа с несъстоялия се „премиер” на новообразуваната „Украинска държава” Я. Стецко в Берлин Е. Щолц казал, че този „Акт” навредил силно на нацистите поради това, че съветската страна е можела да предяви нагледно доказателство за немските планове за разчленяване на СССР по национален признак.

 

Според неговите думи, руснаците ще се сражават с още по-голяма упоритост срещу немците, което ще доведе до увеличаване на загубите от немска страна. „Вашата политика лишава от живот немските войници”, -заключил Е. Щолц.

 

Но ако С. Бандера (заедно с Я. Стецко) са стояли в концлагера в Заксенхаузен в луксозни условия в бункера „Целенбау”, то неговите братя Василий и Александър се оказали в концлагера Освиенцим, където са загинали.

Но са загинали не в периода на известното „Волинско клане” 1 през 1942-1944 години, организирано от нацистите и бойците на създадената от ръководството на ОУН(б) т.н. УПА на Роман Шухевич, не от ръцете на немците, а от ръцете на полските затворници в концлагера!

 

Това е казано в „Украинската енциклопедия” ("Енциклопедії українознавства") под редакцията на Владимир Кубиевич в статията „Бандера”: "Обидва брати... вбиті в Аушвіці (Освєнцім) польськими співв'язнями".

 

Затова откриването в Ивано-Франковск на мемориална плоча-барелеф на В. Бандера като „жертва на нацистите” представлява фалшификация на историята в бронз.

 

 

Политически наблюдател на  прес-службата на  ПСПУ Виктор СИЛЕНКО

 

  1. Волинското клане на поляците – това е украински вариант на фашизма и нацизма.

Волинското клане

Анализът на идеологията и практиката на ОУН-УПА показва, че тази организация е била създадена и действала като организация авангардно-фашистка, от тоталитарно-терористичен тип, която се стремяла да установи в Украйна диктатура и идеологически монопол на „украинския интегрален национализъм”.

 

По време на Втората световна война на територията на град Волин2 през 1943 година е извършена изключително злодейска етническа чистка – геноцид на поляците от ръцете на украинските националисти. Убийците не само са изклали цели семейства, но са и унищожавали материалните следи от присъствието на поляците: разрушили са домове, църкви и даже за разкопавали градините. Във Волин е извършен планов геноцид, реализиран от организация, изповядваща престъпна идеология

 

      2. Волин (на полски Wolin) – град в Полша, на остров Волин. Заема площ 14,41 км2 .    Население 4888 човека (2004 г)

 

Превод Михаил Кръстев

 

 

 
Последно обновяване


Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org