БАС

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Детайли от историята

В Москва в Новия Манеж е открита изложба „Подаръците на вождовете”, организирана от Музеите на Московския Кремъл. Пространството е превърнато в лабиринт от метални парапети, приличащи на застинали във вечността веещи се знамена и тук са събрани над петстотин подаръци, които в протежение на седемдесет години приятели и неприятели са поднасяли на съветските лидери.

Кураторите на изложбата са двама – московски изкуствовед и антрополог от Кембридж, тъй като „Подаръците на вождовете” напомнят преди всичко експозиция в етнографски музей. Историята на СССР е показана не просто чрез предмети, а чрез предмети фактически сакрални.

Ето Ленин, например, рискували са да правят подаръци откровено хулигански: шимпанзе, разглеждащо човешки череп (дар от Арнолд Хамер) или озъбена мечка (от язвителната лейди Ненси Астор). Със Сталин престанали да се шегуват – ограничавали са се със всякакви технократически детайли. Епохата на Хрушчов, макар и развенчала култа към личността, положила началото на религиозни по своята същност подаръци: портрети в рамки, приличащи на икони, жертвеници, отлети от чугун кумири; а към времето на Горбачов сакралното вече се превърнало в кич. С една дума, идеология в картинки.Изложба     Изложба

Килим с изтъкан политически лик-
най-съвършеният от идеологическа гледна
точка предмет на интериора. Големият брат не само те наблюдава, а и прикрива петната
върху тапетите ти.
Композицията наподобява надгробен камък, но в действителност Никита Хрушчов и Гамал Абдел Насър изобразява „Път  към света”.

Изложба     Изложба

Тънка постмодерна  игра: „захарната глава” придобива буквален смисъл.
Бронзовото шимпанзе било подарено на Ленин от Арнолд Хамер през 1921 година. Нарича се „Бъдете като Бог”.

Изложба     Изложба

А този портрет на Ленин е направен
от натурални човешки коси, което не
е за учудване - авторът на портрета
е фризьор.
Вожд и деца – класика в жанра.

 

Публикувано в „Независимая газета” на 31.10 2006
URL: http://www.ng.ru/accent/2006-10-31/9_history.html