Logo
БългарскиАнтифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

 
 

 

 

Жените, които управляват света.
Списък на Forbes


За втори път списанието Forbes публикува имената на стоте най-влиятелни жени в света. Рейтингът е основан на съчетаването на известността, която се измерва от броя на споменаванията в пресата и влиянието в бизнеса, което, на свой ред, се отчита от длъжността (например, премиер министър е по-важно от сенатор) и от големината на сферата на икономиката, върху която оказва влияние една или друга дама.
Голяма част от списъка заемат представителки на властта от всички страни на света, бизнес-дами, ръководещи крупни корпорации, известни журналистки и телевизионни водещи и просто богати жени. Но рядко попадат и “странични”, които нямат пряко отношение към властта. Това са учени, дейци на изкуството и съпруги на силните в света –например на Джордж Буш, на Тони Блеар, на Бил Гейтс.

На първа позиция е, разбира се, Кондолиза Райс, държавен секретар и, според слуховете, бъдещ вицепрезидент на Съединените щати. Вицепремиерът на Китай У И (Wu Yi ), несъмнено, е най-влиятелната жена в страната, а китайците са над половин милиард - това, видимо, обяснява нейното второ място. А на трето, сензационно се оказала, - главата на украинското правителство Юлия Тимошенко. Нейните пълномощия също заслужават всякакво уважение, но главното, може би, не е това. "Оранжевата принцеса" не е само премиер, но и секс-символ, икона на модата * , образец на новата делова жена и, накрая, лице на революцията.
В по-долните редове на списъка има също не малко интересни личности. Например авторът на сагата за Гари Потър Джоан Роулинг има къде по-голямо влияние върху ума, отколкото, да кажем, английската кралица. А в самия край на таблицата е попаднала наследницата на "главния плейбой на Америка" Кристи Хефнер.
Списанието не е намерило в своята таблица за ранговете нито едно място за руски жени, сред които също има не малко богати и знаменити. Но като известно утешение за руснаците ще послужи друг рейтинг, който Forbes сега готви за печат, при това за най-интересната категория дами - музиканти, кинозвезди, спортсмени, фотомодели и прочие труженички на шоу-бизнеса. Вече е известно, че тенесистката Мария Шарапова заема първо място и е изпреварила по заработка Алла Борисовна Пугачьова.
Връщайки се към жените на властта, привеждаме отделни редове от списъка Forbes. Подбрани са само тези имена, които са повече или по-малко известни на нашия читател. С пълната версия (на английски език) можете да се запознаете от страниците на самото списание.


 

 

women logo