Лавандуловите полета на Франция.

1. Лавандулови полета във френската провинция Прованс. През юни и юли склоновете на хълмовете на Прованс са покрити със сините цветя на лавандулата.
2.Лавандулата расте предимно в топлите страни - такива като Гърция, Италия, Испания и разбира се в България.

3. Ако прекарате ръка по растенията, ще почувствате аромата, в който е душата на Прованс. Ароматът на това целебно растение, в средните векове използван като дезинфекционно средство, сега присъства в много парфюмерийни средства..
4. В Прованс лаавандула се отглежда практически навсякъде, но за да обиколите безкрайните простори на лавандата ще са ви необходими една-две седмици.
5.Лавандуловият мед е един от най-ароматните сортови мед. Влизащите в състава му ефирни масла, дъбилни вещества, фитостероли и флафоноиди, осигоряват неповторим вкус на меда.
6. От Прованс може да си закупите изсушени цветове в пакетчета, които да носите в себе си.

7.Лехички с цъвтящи растения

8. 80% от Лавандулата се използва за производство на сапуни, одеколони и друга козметка.
9. Жетвата започва през август, когато съцветията са се напълнили с ефирни масла. Реколтата се събира чрез старинни методи - чрез сърп.
10.В музея на лавандулата в град Кустел може да научите всичко за процеса на дестилация, да видите старинни дестилационни апарати.
11. Най-хубавото място, където може да се полюбувате на разцъвналата лавандула, е планинският район Либерон. В планините Люберон се намира манастирът Sault, построен в 12 век. Пред него - огромно лавандулово поле.
12. За да видите истинското поле ще ви се наложи да навлезете дълбоко в региона, следвайки един от многобройните лавандулови – туристически маршрути, очертани сред полетата, лавандуловите ферми и селата.
13. Красотата на този край е запечатана в рисунките на Марис и Пикасо. Ван Гог, влюбен в Прованс, е написал «природата тук е такава, че започваш да усещаш, каво е Цвят ».
14. По пътя за Прованс лавандуловите полета се редуват с лозя, полета с пшеница и слънчогледи. А в  Алпите на Горен Прованс обезателно трябва да посетите  платото Валенсол (Plateau de Valensole)- главен производител на на лавандула.
15. Освен лавандуловете полета, Прованс се слави и със своите качествени вина.
16. Пътеките за разходка са обозначени с указателни табели с различни цветове, в зависимост от сложността на ландшафта.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25. В полетата има много пчели и оси, които обичат да хапят туристите.
26.
27.28.29.30.31.