Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе


 

 

Американците искат да купят тялото на Ленин

Ленин

Ситуацията около въпроса за това, къде трябва да се намира тялото на вожда на руската революция, все повече напомня балаган*
По-скандално място,отколкото Мавзолеят на Червения площад е трудно да си представиш.
Историческото място, станало в някакъв смисъл даже визитна картичка на страната, отново е обвито от поредица скандали. Проблемът е все един и същи – трябва ли или не трябва да се погребе отново тялото на Владимир Ленин.

Внезапно оживялата тема за предаване тялото на Ленин на земята съвпадна с погребенията в Русия на останките на руския генерал Антон Деникин и на философа Иван Илин. Но ако тяхното препогребване премина като цяло скромно и без особен шум, то изказването на Никита Михалков за изпълнение молбата на Владимир Илич да бъде погребан на гробището Волково в Санкт-Петербург отново предизвика сериозен обществен резонанс.Започнаха отново да измъчват хората с анкетни въпроси на тема “Нужно ли е или е ненужно да се препогребе Илич”, отново се заеха да гризат цървулите на вече отдавна успокоилия се човек, отново въпросът започна да преминава в политическата плоскост.
В обсъждането на спорния въпрос побързаха да се включат не само комунистите, но и представителите на други политически конфесии. В най-остри дискусионни баталии основната тема като че ли минаваше на втори план, и разговорът преминаваше в друга, по-привична политическа плоскост, където противниците, благодарение на своя талант и красноречие неуморно понасяха своя събеседник, стараейки се да се надминат един друг в патриотизъм и отстояване на “истинските ценности”. Подир политиците, в обсъждането на “актуалната” тема се увлече и цялата страна, с упоение обсъждайки, кой е прав или неправ.
Удивително, но преди всичко логично на създалата се ситуация отреагираха ... американците. Във връзка с противоречивите мнения и яростните спорове по повод на това, какво да се прави с тялото на Ленин, намиращо се в Мавзолея в Москва, сайтът Fark.com направи предложение да се закупи Ленин от правителството на Русия. Собственикът на интернет-ресурса Дрю Куртис заявил, че те биха могли да устроят на Ленин “пътешествие в Съединените Американски Щати с посещение на Диснейленд, тъй като това е място, в което съветските лидери са искали винаги да бъдат”.
Други предложения по повод на Ленин са включвали: клониране, балотиране на изборите за президент през 2008 година, използването му като съпровождащ в автомобилните състезания. Предложението на американците изглежда, естествено, съвършено бълнуване. Но главното не е в това какво са предложили те, а в това, от какво е било предизвикано това предложение. Предприемчивите янки, поглеждайки на целия този балаган с тялото на Ленин, по съвършено естествен начин са възприели тялото на вожда на световния пролетариат, като някакъв обект за покупко-продажба, за притежаването на който спорят руските бизнесмени-политици и решили да се включат в търга.

Руските политици от всички цветове, правещи голяма разправия за нищо по въпроса за по-нататъшната съдба на Ленин, никак не се замислят върху това, как тяхното поведение ще се възприеме зад границите на Русия, какъв имидж създават на своята страна, извършвайки ритуални танци около костите, превръщайки руската история в панаирен балаган.

Можем да се отнасяме различно към личността на Владимир Ленин, но не можем да се отнасяме към него, към неговото тяло, като към разменна монета в политическите баталии. Не е ли по-добре да оставим тялото и името на Владимир Ленин в покой, оставяйки решението на този въпрос на историята. За много руснаци Ленин се явява символ, това е памет за миналото, за националните достижения и за грешките.

*Балаган – театрално представление по панаирите.

07.10.2005 16:53
Иля Тарасов
http://www.pravda.ru/society/2005/8/69/197/20998_LENIN.html

 

.