БАС     БАС
БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

БАС БАС
Google search

WWW http://www.bas-bg.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ефраим Зуров
Ръководителят на Центъра Симон Визентал Ефраим Зуров демонстрира фотографии на Ариберт Хайм. Фото AFR

 

 

Лов на привидения

 

        Правозащитният Център Симон Визентал е публикувал списък на нацисти, които подлежат на наказания за престъпления, извършени по време на Втората световна война. Списъкът е публикуван в рамките на операция „Последен шанс”, която е наречена така тъй като последните обекти на отмъщение могат да избегнат отмъщението на този свят.

 

Самият идеен вдъхновител на организацията Симон Визентал, е починал през 2005 година на 96 години. Визентал, загубил през време на войната повече от 80 роднини и самият той едва не се разделил с живота си в концлагерите, посвети живота си на издирването на укрили се от правосъдието нацистки престъпници. С негова помощ са арестувани повече от хиляда човека.

 

Списъкът, публикуван в края на април от продължителите на делото на Визентал, се състои от десет имена. Кои са попадналите в числото на престъпниците, избегнали повече от 60 години наказанието?

 

Ариберт Хайм (Dr. Aribert Heim)

В годините на войната е работил като лекар в концлагера Маутхаузен. Подозира се в жестокото убийство на стотици затворници, върху които е провеждал научни опити. През 1945 година докторът бил арестуван от американците, обаче по-късно бил пусната на свобода и дълго време работил като гинеколог в Баден-Баден. През 1962 година Хайм бил арестуван отново, но избягал от страната и легнал на дъното. Следите му били открити през 2005 година в Испания, обаче докторът, който по това време бил на 91 години, отново успял да избегне възмездието. Според една от версиите, той останал в Испания, според друга – отишъл в Дания, а според трета – укрива се в Чили. Според четвърта версия Хайм бил убит през 1982 година, петата определя дата на смъртта му през 1993 година.

 

Иван Демянюк (John Demjanjuk)

 

Роден е в СССР в околностите на Киев. По време на войната станал охранител в нацисткия концлагер Треблинка. Той бил толкова жесток спрямо затворниците, че получил прозвището „Иван Грозни”. Дълги години човекът, когото Центърът Симон Визентал счита за този същия „Иван Грозни”, живял в САЩ. През 1980-те години той бил лишен от американско гражданство и екстрадиран в Израел. Там бил осъден на смърт чрез обесване, обаче по-късно присъдата била отменена поради недостатъчни доказателства. През 1993 година бившият охранител  се върнал в САЩ и възстановил гражданството си, обаче по-късно американските власти отново се заинтересували от неговото минало. През 2005 година 85 годишният Демянюк бил отново осъден на депортиране в родината си. Той и до сега подава апелации спрямо това решение, твърдейки, че в Украйна ще бъде подложен на мъчения. Американците вече предложили на украинците две алтернативни страни за депортиране: Полша и Германия.

Шандор Кепиро (Sandor Kepiro)

 

В годините на Втората световна война бил офицер от жандармерията в Унгария. Подозира се в убийството на около хиляда сърби. През 1944 и 1946 години в Унгария Кепиро бил съден и призната за виновен, но така и не понесъл наказанието си. Дълго време се укривал в Аржентина, сега живее в Австрия. Унгария е възобновила разследването по делото Кепиро, обаче Австрия отказва да предаде бившият жандарм на неговите съотечественици. Според други данни, Кепиро се намира на територията на Унгария.

Миливой Аснер (Milivoj Asner)

През войната бил началник на полицията в Хърватска. Правозащитниците подозират, че Аснер е взел активно участие при изпращането на стотици сърби, евреи и цигани в лагерите на смъртта. Сега той живее в Австрия. През 2005 година Хърватска е направила искане за екстрадирането му, но получила отказ. Австрийците заявили, че Аснер (който по това време бил на 92 години) е недееспособен и не може да бъде представен пред съда. Той не бил в състояние да отговаря на каквито и да е въпроси.

Серен Кам (Soeren Kam)

Родом от Копенхаген. По време на Втората световна война бил  есесовец – доброволец и член на нацистката партия на Дания. Кам се обвинява в това, че през 1943 година е убил датски журналист. Живее в Германия. През 2006 – 2007 година Дания поискала екстрадирането на бившия есесовец, обаче баварският съд счел, че вината му не е достатъчно доказана. Сега Серен Кам е на 87 години.

Хенрих Бере (Heinrich Boere)

87- годишният бивш есесовец е обвинен в убийството на трима мирни холандци. След войната прекарал две години в затвора, а после бил освободен и веднага заминал за Германия. През 1949 година бил задочно осъден на смърт в Холандия. По-късно присъдата била заменена с доживотен затвор. Съдът на Германия дълго време отказвал екстрадирането на Бере. Обаче неотдавна прокуратурата на немския град Дортмунд му предявила нови обвинения за убийства.

Чарлз Центай (Charles Zentai)

През годините на войната бил войник. Центай се подозира в убийството на 18-годишен еврейски юноша. Според версията на правозащитниците , през 1944 година в Будапеща той в компанията на други двама войници с голи ръце убил еврейското момче за това, че отказало да носи върху дрехата си жълтата звезда. Центай живее в Австралия. Съдебното преследване на унгареца започнало през 2004 година. Центай отрича вината си и се съпротивлява на екстрадирането му в Унгария. В дадения момент съществува непроверена информация, че той е изразходил за адвокати толкова пари, че бил принуден да продаде дома си.

Михаил Горшков (Mikhail Gorshkow)

Роден е в Естония. През годините на войната е служил в Гестапо на територията на Белорусия. Властите на САЩ и еврейските организации го обвиняват в съдействието му за убийството на много евреи. След войната живял в САЩ, а през 2002 година, малко преди да бъде лишен от американско гражданство за предоставена невярна информация за своето военно минало, отпътувал за родината си. В Естония Горшков сега се намира под следствие.

Алгимантас Даилид (Algimantas Dailide)

Родом от Литва. По време на войната е работил в полицията във Вилнюс. Според дълга на службата си той издирвал, арестувал и предавал на нацистите мнозина евреи. След войната живял в САЩ, откъдето бил депортиран през 2003 година заради това, че някога излъгал емиграционните власти. Сега живее в Германия. През 2006 година доброволно се явил в Литва на съд. Там го осъдили на пет години лишаване от свобода, обаче съдията счел, че Даилид не може да понесе наказанието поради лошо здраве.

Харри Маннил (Harry Mannil)

По време на нацистката окупация на Естония служил в естонската полиция и немските органи за безопасност. През 1990-те години властите на САЩ провели разследване и се изяснили, че Маннил бил съпричастен към убийството примерно на 100 евреи. Понастоящем 88-годишният Харри Маннил живее във Венецуела. Известен бизнесмен, колекционер и меценат, той категорично отрича своята съпричастност към престъпления срещу човечеството.

Татьяна Ефременко

Lenta.ru: Комментарии: http://lenta.ru/articles/2008/04/30/ohota/

 

Превод: Михаил Кръстев