Лого
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 
Начало

БАС 
Печат

Карта на сайта

 

E-mail

 

 

Началникът на разузнаването на бившата ГДР Маркус Волф преди 60 години е присъствал на
Нюрнбергския процес
в качеството си на радиожурналист

Маркус ВолфВолф, който сега е на 82 години, разказал на кореспондента на ББС Тристан Мур за това, че по време на съда видни дейци на нацистка Германия приличали на “персонал на железопътна гара или на пощенско отделение”.

“Директорът на направление новини търсеше някой, когото да изпрати в Нюрнберг. Аз предчувствах, че това ще бъде събитие с историческо значение и си предложих услугите. Изпратиха ме в качеството на специален кореспондент.

Аз седях на седмия ред в залата на съдебния Дворец, където заседаваше трибуналът и пред очите ми преминаваха хора, които носеха отговорност за ужасни престъпления. Те бяха най-високопоставените от останалите живи дейци на нацисткия режим, които застанаха пред съда за военни престъпления. Хитлер беше вече мъртъв.

В този момент, когато войната беше вече свършила, болшинството немци предполагаха, че нацистите ще бъдат наказани сурово.

Възможно е, аз бях много наивен, но аз видях снимки на всички тези видни нацисти от времето на тяхната предишна слава. В Нюрнберг те изглеждаха като обикновени хора, седящи на подсъдимата скамейка и приличаха по-скоро на персонал от железопътна гара или на пощенско отделение.

Само не аз

Аз бях разочарован. След кръстосания разпит на американския прокурор Роберт Джексън Херман Гьоринг, както и другите нацистки лидери, заявяваха, че не знаят нищо за престъпленията на режима.

Нюрнбергски процес

Процесът започна на 20 ноември 1945 г. Пред съда застанаха 22 дейци на нацисткия режим в това число Херман Гьоринг, Рудолф Хес, Йоахим фон Рибентроп. 12 подсъдими бяха осъдени на смърт , други получиха дълги години затвор, някои бяха оправдани.

На съда бяха показани ужасяващи документални кадри за концлагерите, които съюзниците бяха заснели след освобождаването им.
Обаче подсъдимите настояваха, че нищо не знаят. За всичко, според думите им, е виновен само Хитлер. Никой не се опитваше да оправдава нацистката идеология и практика на Третия райх.
Един след друг подсъдимите даваха показания и отговаряха на въпроси. Те имаха адвокати и делото се водеше по правилата, приети във Великобритания и в САЩ.

Отговарящите напълно отричаха, че знаят каквото и да е за нечуваните престъпления.

На Нюрнбергския процес аз научих много за съвременната история на Германия.

Пред мен беше представена панорамата на историята за периода 1933 – 1945 години, позволяваща да се разбере как нацистите са дошли на власт, разпръскваща светлина върху хитлеристката демагогия. Не бива да се забравя, че много немци са поддържали Хитлер, той дошъл на власт с помощта на на германския капитал и деловия елит на страната.

В същото време мнозина предпочитали да не забелязват престъпленията, които се извършват пред очите им.

През това време, когато през 1945 година започна Нюрнбергския процес, много немци не искаха даже да чуят за концлагерите. Те се държаха точно така, както и подсъдимите Херман Гьоринг и Адолф Шпеер, които се обръщаха, когато на екрана показваха кадри от концлагерите.

Немислимо е

Понякога беше сложно да се осмисли това, което е станало, мащаба на престъпленията. Свидетелски показания даваха бивши затворници от концлагерите и началника на Освиенцим.

Той разказа, как били убити хиляди хора. Той отговаряше на въпросите на прокурора като образцов немски бюрократ или офицер, съвършено безстрастно. Мене ми беше много трудно, тъй като се налагаше да възприемам цялата тази информация и да разказвам за тези неприятни събития на слушателите.

В последния материал от процеса аз изразих надежда, че след съда ще настъпи време без войни, агресии или престъпления срещу човечеството, но това се оказаха само илюзии.

В Нюрнберг бяха заложени основите на международното право. Немците не можаха да осъдят нацистите. Аз обяснявах на хората, че това беше съд на победителите, организиран от съюзниците. Според присъдата трима подсъдими бяха освободени. Аз бях против това, но тъй като присъдите бяха различни ставаше ясно, че съществува правосъдие.

Годините на съда – от ноември 1945 година до октомври 1946 година, когато бяха произнесени присъдите – аз няма да забравя никога.

Това повлия върху моя по-нататъшен живот, тъй като аз станах убеден антифашист

След Нюрнбергския процес, намирайки се в Източна Германия аз съзнавах, че нося отговорност за това, че трябва да защитавам нашата страна и останалия свят от възможността да се повторят ужасите на нацисткия режим.”

 

 

 

 

 

 

 

21.11.2005 14:01