любопитно

Редник Войтек

Мечка антифашист

На сражавала се с нацистите мечка ще поставят паметник

           В столицата на Шотландия град Единбург ще поставят паметник на кафявата мечка, която помагала на полските войници по време на Втората световна война, пише The Daily Telegraph. Животното участвало в бойните действия заедно с войниците от 22-ра рота на полския корпус, воювал на страната на съюзниците.

Военните намерили мечката в гората и започнали да се грижат за нея. След известно време малкото мече се превърнало в двуметров хищник, с тегло около двеста килограма

Войниците му дали прозвището Редник Войтек. В превод от полски името означава „късметлия войник”. Мечката   се превърнала не само в питомец на войниците, но и в активен помощник в борбата с хитлеристките войски. Редник Войтек се отличил особено много през 1944 година по време на битката при Монтекасино 1, където помагал на полските войници да доставят боеприпаси на артилеристите.

След войната мечката преместили в Шотландия, през 1947 година редник Войтек заселили в единбургския зоопарк, където живял до декември 1963 година, напускайки своя мечи свят на 22-годишна възраст.

Автор на паметника на кафявата мечка е скулпторът Алан Хериот, който вече е завършил работата над макета на монумента. Паметникът изобразява мечката, а също и нейния боен приятел, войника Петър Прендис, който се грижел за животното. Скулпторът е запечатал момента, когато Петър глади меката по гривата.

„Аз се старах много да предам чрез това произведение приятелските чувства, свързвали мечката с войника, а също така удивителните качества на животното, което развеселявало и радвало войниците. Този паметник е призван не само да увековечи мечката, но и полските заслуги за победата над завоевателите”, - отбелязал художникът.

Създаването на оригинала на паметника и монтирането му ще струват 200 хиляди фунта (повече опт 317 хиляди долара)

1. „Монтекасино“ (на италианскиMontecassino илиMonte Cassino) е името на хълм и на манастир на него в Италия. Манастирът се смята за един най-значителните духовни центрове през Средновековието.

Намира се на скалист хълм, висок 516 м, западно от селището Касино в Лацио (романското Cassinum, по-късно наречено Сан Германо) между Рим и Неапол.Манастирът е основан през 529 г. от св. Бенедикт Нурсийски (на когото е наречен Бенедиктинският орден) на мястото на римската крепост Municipium Casium, чиито останки лежат в манастирската крипта. На 4 януари 1944 г. започва битката при Монте Касино, известна и като битката за Рим, едно от най-решителните сражения по време на италианската кампания в рамките на Втората световна война. Тя продължава с прекъсвания до средата на май, когато приключва с победа на съюзниците, в чиито редове има войници от САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Нова Зеландия, Индия и Южна Африка. В операцията участват главно полски и колониални британски войници. С огромни загуби те успяват да пробият германската отбрана и на 19 май Монте Касино е овладян и пътят към Рим е открит.
 
Последно обновяване


Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org