Logo

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 
 

 

Златна находка от времето на Третия Райх

Дълги години информацията за уникална находка, принадлежаща, както се предполага, към съкровищата на Третия Райх е била секретна.

Съкровища на Третия Райх


В баварското езеро Химзе била намерена чаша от чисто злато с тегло 10,5 кг.
Чашата е висока 30 см. И има диаметър около половин метър. На вътрешната и на външната й стени има релефно изображение с височина около 22 см. На него са изобразени представители келтско-индогерманската култура и церемония по принасяне на животно в жертва. В идеологията на нацистите има различни митове и старите езически религии също са играли важна роля.
През септември миналата година съвършено случайно я намерил гмуркач. Отначало, като видял във водата нещо блестящо го помислил за абажур от лампа. Чашата е направена от десет отделни пластини от чисто злато. Изследването показало, че тя се отнася към съкровищата на Третия Райх.
Не е ясно на кого принадлежи съдът от 18-каратово злато, на който само металът струва 100 00 евро. Езерото Химзее е собственост на Бавария и сега се изяснява дали чашата ще принадлежи на гмуркача и на Бавария или само на Бавария, а гмуркачът да получи само възнаграждение за находката.
Съкровищата на Третия Райх до сега остават тайна зад седем печата и златната чаша е само песъчинка , в сравнение с това, което може да бъде намерено на територията на бившия Съветски Съюз.
На осем километра от украинския областен център Виница има място, което вече половин век тревожи умовете на изследователи и журналисти. Местните жители го наричат “лошо място” . А покойната българска ясновидка Ванга предупреждавала, че тук "смъртна опасност заплашва всеки". В годините на Втората световна война тук бил построен подземен команден пункт на Хитлер "Верфолф". От това време за този район ходят най-мрачни поверия.
Под запазилите се на стотици хектара остатъци на монолитни плочи и каменни стени, на дълбочина десетки метра, според твърденията на Ванга, "се таи опасна болест". Възможно е тя да е консервирана в гранитните подземия, многопластовите жилищни и служебни съоръжения с някога автономно електрозахранване и водоснабдяване, със система за радиационна и бактериологична защита, с мощна апаратура за далечна връзка. А може би в свръхсекретния
обект 3 на втория подземен етаж, в който, съдейки по всичко, до сега никой не е успял да проникне.
Изследователите твърдят, че под дебелия слой пясъчник, в скалистия грунд на нивото на третия подземен етаж преминава железопътен клон, по който са превозвали някакви тайнствени товари. Дебелината на стените на съоръжението достига пет метра, а покривът му - осем! За какво ли е била необходима такава мощ!
Действителния член на Руската академия на науките Иван Колцов е изучавал подземието "Верволф". Той коментира:
Сред подземните съоръжения, построени от хитлеристите в годините на Втората световна война, има такива, които представляват особен интерес и тайната им е забулена с плътна завеса. Това са командни пунктове със стратегическо предназначение за немско-фашистките войски, наричани обикновено главна квартира на Хитлер. Те са били общо седем.
Обвита в мъгла, най тайнствена е тайната квартира Верволф на 8 километра от Виница. Тя е била построена за много кратък срок - по-малко от година. От тук Хитлер е ръководил своята армия от юли до октомври 1942 г. Местоположението на обекта не е било избрано случайно. Преданията гласят, че в древни времена тук е имало култови съоръжения със силна положителна енергия.
На подземните работи са се трудили хиляди съветски военнопленници. Всички те плюс стотици немски специалисти след завършване на обекта са били разстреляни. Случаят е безпрецедентен - "своите" фашистите обикновено оставяли живи. Значи, секретността на постройката е била най-голяма. Каква е работата? В главната квартира? Но строителите на всички други главни квартири били оставени живи. А може би работата е в полезните изкопаеми, които са се получавали по време на прокопаването на тунелите? Или в продукцията, която се е произвеждала от тази суровина в подземните заводи?
Засега отговор на тези въпроси не намираме. По време на изследванията се удаде само да се изясни, че подземието Верволф има няколко етажа на различни нива с различна отдалеченост едно от друго. Всички те са свързани между себе си с тунели излизащи от ставката на много километри, например към страната на населения пункт Калиновка (на 15 км.), където също са извършвани подземни работи.
При отстъплението много входове в подземието, както и самата ставка, хитлеристите взривили. Сега се водят работи по разкриване на входовете, за да бъде създаден музеен комплекс, по подобие на този, който има в Полша във "Вълчето леговище".
Що се касае до тайнствения обект 3, да се доберем до него така и не ни се удаде. Чрез метода на биолокация зад мощните бетонни стени са открити огромни маси метали, в това число и скъпоценни - злато и платина. Фиксират се някакви съоръжения с непонятно предназначение. Тайната ще бъде разкрита тогава, когато ни се удаде да отворим железобетонната броня на обект 3. За съжаление даже по времето на Съветския Съюз за това не достигаха средства.


"Правда.Ру"