БАС     БАС
БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

БАС БАС
Google search

WWW http://www.bas-bg.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новые известия 

Гражданите на  много страни в света са принудени да живеят  по нелепи и опасни закони, които са  одобрили законодателите

В света съществуват множество нелепи закони, които са принудени да  съблюдават милиони хора. Така, например, в Швейцария не можеш да пускаш водата в тоалетната след 22:00, в Тайланд – да тъпчеш банкнотите, а в Англия е забранено да се ядат пирожки със стафиди. Което е особено интересно, всички тези странни правила са закрепени законодателно.


Както отбелязва изданието, преди повече от два века третият президент н САЩ, дипломатът и философът Томас Джеферсън произнесъл много умни слова: « Законите се пишат за обикновените хора, поради което те трябва да се основават на обикновените правила на здравия смисъл». Обаче, ако се поровим в законите на различни страни, става ясно, че далеч не всички са последвали завещанието на известния политически деец.

 

По странните укази могат да се изучават традициите и особеностите на манталитета на нациите. Например, жителите на Сингапур много стриктно се отнасят към реда. Този град-държава е известен с огромните глоби за опит за нарушаване на чистотата. Така, например за изхвърлен на улицата боклук глобяват за сума, еквивалентна на 600 долара. Освен това, тук в течение на 12 години е била забранена продажбата на дъвка – радикален способ за борба с хулиганите, която я залепват, където им попадне.Забраната отменили през 2004 година, когато било разрешено да се продава само в аптеките.

 

А в Тайланд законодателно е забранено да се стъпва върху парите. На пръв поглед съвършено безсмислена мярка, обаче малко подробности изясняват ситуацията. Работата е в това, че на всички банкноти и монети на Тайланд е изобразен кралят на тази страна. Стъпването върху неговото изображение е неуважение спрямо монарха, за което се полага затвор.

 

Някои законодателни актове въобще са опасни. Така например, в Британия отдавна съществува закон, който признава за държавен изменник човек, залепващ върху краката си пощенска марка с изображението на монарха. А в град Йорк и до сега се разрешава да се убиват шотландци, наистина, само при условие, че последните притежават лък и стрели. Но най-обидното е, че на Коледа в Британия съвършено официално е забранено да се ядат сладки пирожки с пълнеж от стафиди. Но палмата на първенството тук държи законът, забраняващ да се умира в парламента. Впрочем за цялата история на кралството такива прецеденти така и не са се случвали.

 

Забранил да се умира и кметът на бразилското градче Биритиба. В Бразилия отдавна е забранена кремацията и когато през ноември градското гробище, открито през 1910 година, се препълнило, кметът на Биритиба се оказал в безизходно положение . За да разреши законодателния казус, той предложил да се приеми неизпълним закон, който задължава гражданите «да се грижат за своето здраве с цел избягване на смъртта» и който предвиждал «привличане на нарушителите към отговорност».

 

Съществуват и съвсем жестоки закони, които «следят» за обществения морал. В американския щат Охайо на жените е забранено да носят лакирани чехли: считало се, че обувките могат да отразят долното бельо. В Айова е забранено да се целуват по-дълго от пет минути. А в Сан-Франциско не можеш да миеш автомобила си, използвайки старо долно бельо и да къпеш в една вана две бебета едновременно.  Впрочем там е забранено и да се чупят повече от три чинии дневно. В Майами е забранено да караш велосипед, необорудван със звуков сигнал, обаче използването на звукови сигнали от велосипедистите е забранено.

 

Закони, които напълно могат да се нарекат нелепи, се приемат и в постсъветското пространство. Например, в Белорусия на водачите на автомобили е предписано да държат в аптечките си не по-малко от три презерватива. За отсъствието на кондоми безпощадно са глобявали не само мъжете, но и жените, и даже свещениците. В действителност, според данни, през 2007 година белоруските власти са отменили това правило.

 

А «най-добрият» закон съществува  в Милано. В големия италиански град е предписано винаги да се усмихваш, с изключение на погребение и посещение на болници.

 

 

http://www.newizv.ru/news/2008-04-11/88296/