Дати и събития

Светлана Алилуева Дъщерята на Сталин

Почина дъщерята на Сталин Светлана Алилуева

 На 85-годишна възраст, далеч от родината си, почина дъщерята на Йосиф Сталин. На 22 ноември в дома за възрастни хора,където я навестявала само малката й дъщеря, в американския град Ричленд, щата Уисконсин, Светлана Алилуева издъхнала от рак на дебелото черво.

 

Светлана е родена през 1926 година. По това време баща й е бил генерален секретар на ВКП. Завършила е историческия факултет на МГУ.

 

През 1967 година пътува до Индия, за погребението на свой приятел, за когото се е канела да се омъжи. Поискала е политическо убежище. После живее в Швейцария, където написва книгата „Двайсет писма до приятеля”, станала по-късно бестселър в Америка.

 

Потомците на СталинПрез 1970 г. се омъжила за американец, но този брак се оказал кратък, както и  при предишните й брачни съюзи с Григорий Морозов и с Юрий Жданов.

 

До смъртта си Алилуева живееше уединено в градчето Ричлънд Сентър, Уискънсин, под името Лана Питърс.През последните години от живота си предпочита да живее като в затвор и изключително рядко се съгласява да се среща с журналисти. Дните си тя описва пред местния вестник Wisconsin State Journal Дагу Моу.

Кликнета за увеличаване

Обяснява, че живее в една стая. „Аз съм бедна възрастна жена, която живее със 700 долара месечно, давани от държавата“, казва за себе си Светлана.

В стаята й няма дори телевизор. Обича да шие, да слуша радио и да чете книги. Сред многото снимки в дома й обаче няма нито една на известния й баща. Тя не крие, че той много я обичал, защото приличала на баба си, неговата майка. В едно от малкото си интервюта Алилуева споделя, че Сталин бил „много обикновен, груб и жесток човек“. За него мислела рядко. „Той разби живота ми“, категорична е тя.

За първи път рускинята пристига в Уисконсин през 1970 г. по покана на Олга Ивановна – вдовица на известния архитект Франк Лойд Райт. Същата година Светлана се омъжва за Уилям Уесли Питърс, от когото има една дъщеря. Бракът продължава кратко, но дъщерята на Сталин си спомня за него винаги с топли чувства.

Животът в Ричленд й харесвал, защото разполагал с болница, в която добре се грижат за възрастните хора. Определя като слухове твърденията, че баща й завещал огромни суми, кътани в швейцарски банки. „На никого не остави пари, дори и на децата си. Той смяташе, че парите са зло“, казва Светлана.

Често обаче говорела за дъщеря си Олга, която описва като „много щедър и добър човек“. „Майка ми беше талантлива преподавателка и писателка. Студентите й често я аплодираха. Имаше много приятели, които я обичаха истински“, споделя Олга, която обаче отрича, че майка й е живяла в нищета.

Потомците на Сталин от втория бракИзвестно е, че Светлана има и по-голяма дъщеря – 61-годишната Екатерина Жданова. Тя живее в малко село в Камчатка, което за последните 40 години е напускала само веднъж. Съпругът й умира през 1983 г. и оттогава Екатерина живее сама. Когато научила за смъртта на майка си, тя възкликнала: „Това не е моята майка. Това е някаква грешка. Не се месете в живота ми!“

Кликнета за увеличаване

Екатерина живее в запуснат дом като затворничка и общува само с многобройните си кучета. Тя е сътрудник в една от лабораториите на Камчатския институт по вулканология, но на практика не ходи на работа. Нейни близки я описват като нездрав човек, който има нужда от лечение.

 

 

 

 

 

Последно обновяване


Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org