logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Призракът на Хитлер бродил по Европа
до 1970 година

 

Мечтаейки за световно господство и собствена световна слава, още в 1938 година Адолф Хитлер разработил сценарий на собственото си погребение. Той желаел да почива в Линц, в гробница на зданието на ръководството на нацистката партия, която трябвало да има височина 355 метра и диаметър 1500 метра. В центъра – златна гробница, украсена със скъпоценни камъни от Урал.

60 години по- късно овъгленото тяло на Хитлер било намерено в яма от бомба, паднала в градината на имперската канцелария. Неговите останки били препогребвани осем пъти и в края на краищата били окончателно унищожени (вж. снимките).

За първи път германският фюрер погребали на 30 април 1945 година в градината на имперската

канцелария заедно с новата си съпруга Ева Браун и двете му кучета.
Втория път - на 4 май, когато войник от 3-та ударна армия намерил два неизвестни трупа в бомбена яма. Останките били извадени, но отново заровени, тъй като се считало, че Хитлер вече е намерен.
Трети път - 5 май - тези останки били отново изкопани и откарани в град Бух и поставени в мазата на местната клиника. Това било временно погребение до медицинската експертиза, състояла се на 8 май.
Четвърти път - в градчето Финов, където се предислоцирал отдел "СМЕРШ" * на 3-та ударна армия.
Пети път - на 17 май, във връзка с проверяването на данните, доложени на Сталин. Донесъл ги в Москва специално упълномощеният генерал Мешик. Генералът занесъл отчета заедно с челюстите на Хитлер и Браун, иззети още в Бух. Телата закопали отново в същата гора близо до Финов.
Шести път - във връзка с предислоцирането на щаба на 3-та ударна армия в град Ратенов.
Седми път - във връзка с поредното предислоциране на щаба в град Стендал.
И, накрая, за осми път - когато 3-та ударна армия се настанила в Магдебург. Именно тук били докарани ковчезите и погребани в двора на жилището на улица Вестендщрасе № 36 (сега Клаузенщрасе).

Именно тук на 5 април 1970 г. останките на Хитлер били окончателно унищожени - изгорени на клада, размесени с въглени и пепел и изхвърлени в река Бидериц.

По опознаването на останките на Хитлер още от самото начало имало много проблеми - разминавали се датите на тяхното намиране, не съвпадали показанията на свидетелите, а и самите свидетели трябвало да се издирват. Сталин узнал за смъртта на Хитлер още на 1 май от донесението на Жуков: "За другаря Сталин. На участъка на 8 гвардейска армия се яви началникът на генералния щаб на сухопътните сили, който заяви следното: На 30 април в 15,50 берлинско време Хитлер се самоубил". Впоследствие Жуков си спомнил, че когато през нощта позвънил на Сталин, той казал: "Наиграл се, подлец. Жалко, че не успяхме да го заловим жив".

"Куцият" труп

За издирването на останките на Хитлер били привлечени отделите "СМЕРШ" на армиите, настъпващи към Берлин, - 3-та и 5-та ударни, 47-ма и 8-ма гвардейски, 1-а и 2-а гвардейски танкови армии. Особена роля се паднала на отдела "СМЕРШ" на 3-а ударна армия. Според различни данни, заместник началникът на отдела опитният чекист полковник Василий Горбушин получил лично задание от заместник командващия 1-и Белоруски фронт генерал-полковник Иван Серов да пристъпи към издирване на трупа на Хитлер.
Сред търсещите битувала легендата, че комендантът на Берлин генерал Берзарин обещал званието Герой на Съветския Съюз на този, който намери тялото на Фюрера.

ХитлерОтначало намерили трупа на Гьобелс и жена му.
Това станало на 2 май 1945 година. Фактът, че трупът бил на сакат човек потвърждавал, че това са останките на Гьобелс. Овъглените тела откарали в затвора Плетцензее, където се намирал отдел "СМЕРШ" на 79-и стрелкови корпус. Актът бил написан от началника на отдела. В него се казвало, че са намерени 8 трупа на членове на семейството на Гьобелс.

ХитлерХитлер познали по коронката на зъбите.

 

ХитлерНа 4 май в градината на имперската канцелария бойци от 3-а армия се натъкнали на яма от снаряд, от която извадили два трупа - един мъжки и един женски, и двата силно обгорени. Офицерите от щаба били уверени, че трупът на Хитлер вече е намерен и заповядали да заровят труповете.
Очевидно по-рано намерените останки не са принадлежели на Хитлер. Затова рано сутринта на 5 май началникът на отдел "СМЕРШ" на 79 корпус, заедно със своя заместник, отишли в градината. Разкопали ямата и извадили двата трупа. В съставения доклад се казвало: ".. в района на райхсканцеларията на Хитлер, близо до мястото където са намерени труповете на семейството на Гьобелс, около личното бомбо-скривалище на Хитлер били намерени два изгорели трупа, един мъжки и един женски. Труповете са силно обгорени и без някакви допълнителни данни не могат да бъдат разпознати. Труповете са намерени в яма от бомба, на 3 метра от входа на скривалището, засипани със слой земя."
Била създадена комисия за съдебно-медицинска експертиза. Чрез свидетели комисията намерила рентгенови снимки, записи за лекуването на зъбите и изработването на зъбни протези за върхушката на райха. Били разпознати златните зъбни мостове на Хитлер и Браун.

Политическата игра с трупа.

В тези дни из Берлин се разпространявали множество слухове за двойници на Хитлер, за неговото бягство ту в Аржентина, ту в Испания, ту със самолет, ту с подводница, ту с яхта. Масло в огъня налял Жуков, който на 10 юни 1945 г. на пресконференция заявил: "Разпознат труп на Хитлер ние не намерихме. Не мога да кажа нищо утвърдително за съдбата на Хитлер. В последната минута той е могъл да излети от Берлин.."
За това, че трупът бил намерен и разпознат, Жуков разбрал при подготовката и издаването на книгата си "Спомени и размисли".
На Потсдамската конференция Сталин заявил, че Хитлер " не е в наши ръце". Вероятно, смъртта на Хитлер и всички обстоятелства, свързани с издирване на останките му са били елемент на политическата игра на Сталин със западните му съюзници.
Всички документи за хода на разследването са били представени на Сталин на 16 юни 1945 г. Тогава Лаврентий Берия доложил на Сталин и на Молотов резултатите от експертизата. Официално заявление на Съветското правителство за резултатите от работата по издирване на Хитлер и обкръжението му не е правено.

"Митът" за живия фюрер

Историята по издирване на останките на Хитлер е достатъчно объркана. Още едно разследване, проведено през 1946 г. е получило наименованието "Мит". Следствена бригада с това име е получила безпрецедентното задание да проучи всички обстоятелства все едно, че смъртта на Хитлер не е признат факт, а само една възможна версия.
На мястото, където били намерени труповете на Хитлер и Ева Браун били направени разкопки.
Хитлер Следователите намерили парче от череп в лявата теменна част на което е имало дупка от куршум. Следва да се отбележи, че в акта на експертизата от 8 май 1945 г. било записано, че "няма част от черепа ".

Хитлер В хода на допълнителните разследвания на покривката на дивана в бункера, където Хитлер се е самоубил, били открити следи от кръв.
Резултатите, получени от второто разследване, също не са огласени. Намерените веществени доказателства се съхраняват в архива на Руската федерация.
Малко известно е, че през 1961 г, се е провело още едно неофициално изследване от сътрудници на отдела по история на Великата Отечествена война на Института по марксизъм - лененизъм при ЦК на КПСС, което не разкрило някакви сензационни резултати.

В края на краищата на 13 март 1970 г. председателят на КГБ Юрий Андропов изпратил на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев писмо с гриф "особено важно". Най-важните фрази в писмото не били напечатани, а написани ръкописно, така че машинописките да не разберат за какво става дума.
Андропов съобщавал: " През февруари 1945 г. в г. Магдебург на територията на военното градче, заемана от Особения отдел на КГБ при 3- армия, били погребани труповете на Хитлер, Ева Браун, Гьобелс, жена му и децата му (всичко 10 трупа). Понастоящем военното градче, поради служебна целесъобразност, отговаряща на интересите на нашите войски, командването на армията предава на немските власти. Отчитайки възможността за строителни или други земекопни работи на тази територия, които могат да доведат до намиране на погребаните, считам за целесъобразно останките да бъдат извадени и унищожени чрез изгаряне. Указното мероприятие ще се извърши строго конспиративно от оперативна група на Особения отдел на КГБ и документирано по съответния начин".
На 6 март върху писмото се появила резолюция "Съгласен". Подписи: Брежнев, Косигин, Подгорни, т.е цялата управляваща тройка; генералният секретар на ЦК, председателят на Съвета на Министрите, председателят на Президиума на Върховния Съвет на СССР.
ХитлерРаботата по унищожаване на останките получила кодовото наименование "Архив", Специално създадена оперативна група през нощта на 4 срещу 5 април откопала заровените, сложила костите в кашони и сутринта на 5 април извършила "физическо унищожаване на останките".

Материалът е превод на статия, публикувана в www.strana.ru на 05.05.2005 г.

 

* "СМЕРШ
Мнозина знаят, че на определен етап от Великата Отечествена война Управлението на специалните отдели на НКВД било преобразувано в Главно управление на контраразузнаването "СМЕРШ" на Народния комисариат по отбрана (НКО) на СССР, а абревиатурата на тази организация била съставена от началните букви на широко известния лозунг "Смърт на шпионите!".