БАС     БАС
БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

БАС БАС
Google search

WWW http://www.bas-bg.org

Хитлер

 

На восъчния Хитлер е предоставена неприкосновеност

 

 

            В берлинския филиал на музея на восъчните фигури на мадам Тюсо се е появил Адолф Хитлер. За разлика от другите експонати на изложбата, по отношение на фигурата на лидера на нацистка Германия са въведени специални правила за общуване: не можете да целувате Хитлер да го докосвате и да се снимате с него, пише в петък Times Online.

 

В берлинския музей на Тюсо Хитлер е изобразен, по всяка вероятност, в последните минути на своя  живот: трой - в крайно мрачно духовно разположение стои в интериор, напомнящ бункера, в който той сложи край на живота си през 1945 година. Според думите на ръководителя на музея, те искали да изобразят Хитлер именно такъв, а решението да поставят лидера на нацистите в общата експозиция било взето след редица дебати. Социолозите са установили, че немците все пак считат Хитлер за част от историята на страната, поради което било решено да се увеличи броят на експонатите на восъчния музей за сметка на фюрера.

 

В бележка на британското издание се отбелязва, че бил далеч не е първият немски град, където за широката публика е изложен восъчният Хитлер.  Фигурата на вожда на нацистите вече няколко десетилетия украсява един от музеите на Хамбург, обаче новият фюрер се отличава с по-голямо сходство с оригинала, в сравнение с хамбургския. При създаването на фигурата на Хитлер за берлинския музей специалистите на мадам Тюсо са използвали повече от 2 000 фотографии.

 

 

Източник: Lenta.ru:http://lenta.ru/news/2008/07/04/waxwork/

Превод: М. Кръстев

 

В събота, 5 юли – първият работен ден на берлинския филиал на музея на мадам Тюсо един от посетителите откъснал главата на восъчната фигура на Адолф Хитлер, съобщава DPA.

Според информацията на агенцията, 41-годишен жител на района Кройцберг прекрачил през оградата, за да пипне фигурата на Хитлер. Друг посетител се опитал да го издърпа обратно зад оградата, обаче главата на Хитлер останала в ръцете на нарушителя. Мъжът бил задържан веднага в полицията.

 

Източник: http://lenta.ru/news/2008/07/05/head/