Logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 
 


bas-os@bas-bg.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Параноята на Хитлер

("The Guardian", Великобритания)
Крися Дайвер (Krysia Diver),
Штутгарт, 21 марта 2005

В последните дни на живота си Хитлер бил толкова неуравновесен, че можел да си чеше шията и ушите до кръв и изисквал водата, която му давали за миене, а също и водата, в която му варели яйца за закуска да се проверява за отрова. Преди да разчисти сметките си с живота, той заповядал на своя лакей Хайнц Линге (Heinz Linge) да залее тялото му с бензин и да го запали.
Вие не трябва да допуснете тялото ми да попадне в ръцете на руснаците, - казал той на Линге, - те ще устроят в Москва с него спектакъл и ще направят от мен восъчна кукла.
Немалко подобни откровения от личния живот на Хитлер, издирени в един от московските архиви, са публикувани в книгата "Книга за Хитлер" (The Hitler Book). Тези документи са запазени в резултат на стремежа на Сталин да не даде на Хитлер да избяга от разплата. Когато съветските войски пленили Линге и адютанта на Хитлер Ото Гюнш (Otto Gunsche), протоколите от разпитите на тези ценни пленници били документирани и предадени на Сталин.
След това по заповед на НКВД, от който по-късно е сформирана КГБ, 413-страничният отчет заедно с хиляди други документи е бил погребан в архивите на руския Институт по история. Тези документи събирали праха по архивите в течение на няколко десетилетия, докато не ги издирили немските историци Матиас Ул (Matthias Uhl) и Хенхрих Еберл (Henrik Eberle).
В отчетите се съдържат множество най-любопитни снимки на човека, личният живот на който и сега е под покрива на тайната. Например Линге, както пише в тези документи, разказвал:
- Беседата с Хитлер беше пълна с баналности. На масата на обед той винаги хвалеше роклите на
обслужващия персонал и отбелязваше колко ли им е трудно да решат косите си или да лакират ноктите си. Хитлер имал странно чувство за хумор. Той можел да се смее при вида на помадата на Ева, останала на салфетката, а след това да каже: "По време на война помадата се произвежда от телата на загиналите."
Обаче, това което разказал адютантът Гюнш, представя Хитлер от още по-страшна страна. Той, в частност, си спомнил как веднъж Хитлер побеснял, когато се оказало, че в наема на десетина момичета от обслужващия персонал възникнали проблеми.
- Аз размазвам из калта цели дивизии! - крещял Хитлер, и не мога, оказва се, да намеря още десет шлюха за Беркхов?!
Гюнш и Линге били заловени от руснаците през 1945 г. Държали ги затворени десет години и ги разпитвали ежедневно, за да получат достатъчно материали, които предоставяли на Сталин.

По: http://www.inosmi.ru/print/218195.html