Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 

Още по темата

22 юни 1941 година
Денят, когато започна войната

Фашистка Германия напада Съветския Съюз

Подписването на акта за вoенна капитулация на Германия

9 май 1945 година. Източна Прусия. Капитулация на немците

Капитулацията в снимки и документи

Чърчил, Рузвелт и Сталин на Ялтенската конференция, февруари 1945 

Художествена летопис на Великата Отечествена война

Фотодокументи от първия Парад на Победата- 24 юни 1945 г.

Парадът на победата

Чърчил За Сталин послучай 80 години от рождението му

По време на Войната Сталин е живял в шперплатовия Кремъл

Разказ на съветската разузнавачка Зоя Зарубина-
офицер за свръзка на Ялтенската конференция

На 20 ноември 1945 година в Нюрнберг започнал съдът срещу главатарите на Третия райх

 

 

bas-os@bas-bg.org

ЩУРМУВАНЕТО И ПРЕВЗЕМАНЕТО НА БЕРЛИН ОТ СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ
(16. IV – 2. V 1945 г)

"Недаром Первый Белорусский
Громил оплот германо-прусский –
Гнездо зачинщиков войны."

С. Маршак

 

Щурм на БерлинГлавният замисъл на Берлинската операция се е състоял в следното: от Кустринския плацдарм със силите на 2-и Белоруски (маршал К. К. Рокосовски), 1-и Белоруски (маршал Г. К. Жуков) 1-и Украински (маршал И. С. Конев) фронтове да се нанесе удар по Берлин, едновременно от север и от северозапад. От запад да настъпят англо-американските войски.
Хитлер предприел всички мерки, за да се договори с американците за сепаративен мир. Той издигнал лозунга: “По-добре да предадем Берлин на американците и англичаните, отколкото да пуснем в него руснаците!”. Но съветското командване не позволило да се осъществят тези планове.
На берлинското направление немското командване съсредоточило крупна групировка на своите войски: около 1 млн. човека, 10400 оръдия и миномети, 1530 танка и щурмови оръдия, повече от 3300 самолета.
На западния бряг на Одер били създадени 3 отбранителни полоси с дълбочина до 20-40 км. Берлинският отбранителен район се състоял от 3 отбранителни околовръстни пръстена. Всички крупни здания в града били превърнати в опорни пунктове, улиците и площадите били прикрити с мощни барикади, направени били многочислени минни полета, навсякъде били разхвърляни мини – капани. Стените на къщите били изписани с пропагандни лозунги на Й. Гьобелс: “Ние никога няма да се предадем!” и т.н.
На берлинското направление съветското командване съсредоточило мощна войскова групировка: 2,5 млн. човека, 41 600 оръдия и миномети, 6 250 танкове и самоходни артилерийски установки, 7 500 самолета.
В берлинската операция взели участие също две полски армии.

Берлин бил обречен. На 16 април 1945 г. в 5 часа сутринта съветската артилерия открила ураганен огън по вражеските укрепления. Едновременно с това били включени 150 мощни прожектори през всеки 200 м.; те заслепявали противника, пречейки му да води точна стрелба.
Още в първите часове на сражението хитлеристките войски, по спомените на маршал Г. К. Жуков, “бяха буквално потопени в плътното море на огън и метал”. Към края на април се водели ожесточени боеве за всяка къща, за всяка маза, за всеки етаж и покрив. Съветските войски се хвърляли в боя, проявявали масов героизъм. Предните съветски части се съревновавали една с друга за честта първи да завладеят Райхстага, считан за символ на Третия райх.
РайхстагаРано сутринта на 1 май над полуразрушения Райхстаг се развяло червеното Знаме на Победата, издигнато от разузнавачите на 756-и стрелкови полк на 150-а стрелкова дивизия М. А. Егоров и М. В. Кантария.

На 2 май 1945 г. фашисткият гарнизон на Берлин капитулирал. Над 30 хил. немски войници и офицери в района на Берлин се предали на съветските войници в плен.
Берлинската операция завършила.
На 9 май съветските войници освободили въстаналата против окупаторите Прага.

Войната в Европа завършила!

http://www.humanities.edu.ru/db/msg/38164