Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

Брояч на посещенията


 

Робот – нацист от Coca-Cola:
две свастики за шест бутилки


На 30 април 2003 г. в Хонконг равинът от синагогата Ohel Leah Яков Кермайер (Yakkov Kermaier) заявил на агенцията Associated Press (АР), че роботът Robowaru който Coca-Cola използва в своята промоция, носи символа, “представляващ масовото унищожаване на шест
милиона евреи”.

Суперпредложение от Coca-Cola:
купи шест бутилки кола и ще получиш
робот-нацист като подарък.


Строго казано, Robowaru въобще не е робот, а 9 сантиметрова статуетка, поставена на пластмасов “постамент” с логотип Coca-Cola. На гърдите на “робота” действително има две свастики.
По замисъла на организаторите на акцията, проведена изключително в Хонконг, Robowaru се доставя безплатно на закупилия шест бутилки кола. Можело и просто да го купиш – за $3,60.
Равинът забелязал, че такова напомняне за нацистките злодеяния, вероятно, се е появило в резултат на грешка, допуснал, че в дадения случай свастиката може да бъде изтълкувана като широко разпространения в Азия Будистки символ.

Още четири бутилки и роботът със свастиката е ваш. Предложение валидно само за Хонконг.

Но, при все това, поискал продаването и раздаването на играчката да бъде незабавно спряно. В отговор на това Елси Цуй (Elsie Tsui) от Coca-Cola казала,че те не са направили това нарочно, статуетката била направена по оригинален проект.
А дженифер Чен (Jennifer Chan) от китайската компания Animation International, на която принадлежат правата не само на Robowaru, но и на целия набор Robocon в дадения регион, заявил, че играчката няма никакво отношение нито към някаква организация, нито към религия.
Крайният резултат бил примерно такъв: на новинарските сайтове се появило заглавие, нещо като: Coca-Cola promotes drink with "swastika" robots, Coke yanks "nazi" robot toys, Coke Pulls its "NAZI" Toy Robot и тем подобни. Не можеш да кажеш нищо, сместа “Винаги “Кока-Кола”, нацисти и роботи е ядрена.


Друга представителка на Coca-Cola – Келли Брукс (Kelly Brooks) — бърза да съобщи, че компанията “съжалява за недоразумението” и ще се избави от скандалната статуетка на робота, повече вие няма да я видите.


Робот без червеното капаче-пиедестал,
т.е. върху Coca-Cola. Колкото и да е странно,
на гърба на Robowaru няма нацистка символика.

С новинарските факти завършваме. Сега ще приведем останалите данни и, естествено, предположения.
Първата реакция е емоционална – трудно е да разбереш кой има повече проблеми с главата: дизайнера, който окачва свастика на играчката, или Coca-Cola, която не я забелязала? Или този лидер на еврейската организация страда от свастикофобия и не може да различи нацистката свастика от будистката?
Дайте да погледнем . Първо Robocon. Този, да го наречем така, комплект роботи, се е появил като японски (?) телесериал, наподобяващ “Телевизионните пъзели” и книжните комикси. В края на 1990-те компанията се обновила, но “лицето” си запазила.
Сложно е да се каже колко точно, са в тази команда “другарите”. Известно са: момиченцето Robin, лудият учен Robogaki, трудолюбивият помощник дърводелец Roboton, крехкият, а после постоянно чупещият се Robopa, добрият крадец Robodoro, готвачът Robomugu и като минимум още толкова роботи с различни характери и външен вид.

Ще отбележим особено, че “свастиконосителя” Robowaru – по начало е “лошо момче”.”Такъв лош трябва да го направим”, - това е девиз. Във всеки случай, именно така за него пишат в инструкциите знаещите хора.
Тоест, остава въпросът към дизайнера: на робота окачихте две свастики, за да покажете колко лош е този персонаж? Но защо тогава не спазихте цялата тази тяхна нацистка символика? Вече е прекалено? Непонятно.
По-нататък.
За свастиката, като древен символ, няма смисъл да се пише подробно, пък и желание, честно казано, също. Толкова повече, че историята на дадения кръст е подробно известна.
През 1925 г. знаменитата компания “Кока-Кола” пуснала “щастливата” закачалка за часовници във формата на свастика с надпис: “Пийте Кока-Кола в бутилки за 5 цента”.

Будисткият символ стои под ъгъл 90 градуса.

 

 

 

“Щастливатат” закачалка “Кока-Кола”
1925.г.

 

Следователно, Robowaru, както виждате, не е първият опит за рекламиране със свастика на производителя на напитки.
Но тогава е било 1925 година.

Сега що се касае до обвинението на хонконгския равин.
Какво представлява нацистката фашистка символика?
Според Роман Багдасаров “под определението “нацистка” символика се разбира само свастиката стояща на ребро под 45 градуса, с краища насочени на дясно.
Именно такъв знак се е намирал на държавното знаме на национал-социалистическа Германия от 1933 до 1945 г., а също на емблемите на гражданските и военните служби на тази страна. Желателно е също да го наричаме не “свастика”, а “Хакенкрейц” (Hakenkreuz), както са постъпвали самите нацисти.
Най точни справочници последователно привеждат различието между Hakenkreuz (“нацистката свастика”) и традиционните видове свастика в Азия и Америка, които стоят на повърхността под ъгъл 90 градуса”


Сега да разгледаме лошия Robowaru – класическия “Хакенкрейц”. Даже не трябва да се сравнява с будисткия символ.
Следователно, не са прави някои журналисти, пишещи, че на робота има "swastika-like symbols" (приличащи на свастика символи) или "two reversed symbols of the notorious Nazi Party" (завъртени символи на партията на нацистите).

Но не СМИ са главното в тази история. На изхода имаме следното: Coca-Cola (!) действително е пуснала на пазара робот-играчка (!), разкрасен с нацистка (!) символика. Мислите, че е сгрешила, че не забелязала?

Robowaru върху “капачка” и
в пълен ръст. Да се надяваме,
че повече няма да го видим да
се продава.

А утре какво ли може да ни предложи McDonald's...

 

Свободен превод от: http://www.membrana.ru/print.html?1052154480